HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ensamstående betalar dyrt när boendekostnaden för hyresgäster drar iväg

Halmstad Sex av tio hyresgäster i Halmstad bor själva. Och det är ensamstående som betalar det högsta priset när boendekostnaderna för hyresgäster sticker iväg, visar en rapport från Hyresgästföreningen.
Det är ingen naturlag att hyrorna ska höjas varje år, säger Evalena Agertoft på Hyresgästföreningen. Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson

Det är dyrt att vara hyresgäst i Halmstad, så kan rapporten summeras. Mycket dyrare än att äga sitt boende. Sedan 2004 har också de ekonomiska skillnaderna mellan hyresgäster och de som äger sin bostad mer än fördubblats. Exempelvis är den disponibla inkomsten för en person som är sambo och har barn i hyresrätt cirka 180 000 medan motsvarande siffra för boende i villa är över 250 000 kronor. Hyresgäster tjänar i snitt mindre pengar, har ett dyrare boende och hyrorna har stigit dubbelt så mycket som annat i samhället, visar rapporten.
Och det är de ensamstående, som inte delar sina utgifter med någon, som procentuellt lägger mest på sitt boende, ibland så mycket som upp till 40 procent. I Halmstad består 61 procent av alla hushåll av ensamstående, med eller utan barn.

Hyresgästföreningen i Skåne publicerar rapporten i förhandlingstider. Det är nu nästa års hyresnivåer ska bestämmas. Evalena Agertoft, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region norra Skåne kommenterar.
– Hyresgäster betalar mer än andra för sitt boende och det är ingen naturlag att hyrorna ska höjas varje år. En ansvarsfull fastighetsägare vet det och tar ansvar för både sina hyresgäster och för hyresutvecklingen.
Halmstads siffror skiljer sig inte mycket från riksgenomsnittet men här är andelen som bor i bostadsrätter lägre och hyresboendet vanligare.

Läs ocksåTomas hyra höjs med 90 kronor – klart med nya Halmstadhyror

Här är värdarna som vill höja hyran i Halland.

Här är klara hyresuppgörelser i Halland, klara hittills är enbart Laholmshem.

Läs också Radiotjänsts sena julklapp: En miljard kronor betalas tillbaka Hyrorna klara i Strängnäs Så blir hyrorna hos privata fastighetsägare i Jämtland Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.