Annons

Ensamstående mamma tvingas flytta när Svenska kyrkan säljer

Örebro En kvinna med två barn måste flytta sedan Svenska kyrkan beslutat sig för att sälja huset hon bor i. Kvinnan ville få 150 000 kronor som kompensation för att flytta, men nekades.
Foto: Privat
Svenska kyrkan i Örebro säger upp en ensamstående mamma som hyr ett hus sedan 2012. Huset ska säljas.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om ensamstående mamma som hyrt ett hus till sig och två barn av Svenska Kyrkan i Örebro sedan 2012.

I det ursprungliga kontraktet framgick att uthyrningen av huset var tillfällig eftersom kyrkan inte bestämt sig om huset skulle säljas eller på något sätt användas i verksamheten. Mamman saknade därför besittningsskydd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När kontraktet förnyades år 2016 saknades dock skrivningen om att kvinnan avsade sig besittningsskyddet. Sedan gick åren och inte förrän i höstas bestämde sig till slut kyrkan för vad de skulle göra med fastigheten – nämligen att den skulle säljas.

Svenska Kyrkan sa då upp mamman och de två barnen.

Annons

– Jag blir bostadslös tills vi hittat något annat. Det här huset är vår trygghet sedan sex år tillbaka. Det vore jättetråkigt om vi tvingas flytta, sade kvinnan till Hem & Hyra i vintras.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Mamman ville helst inte flytta alls men kunde tänka sig att göra det om hon blev kompenserad antingen genom att bli erbjuden en ersättningslägenhet eller med 150 000 kronor.

Kvinnan hade menade nämligen under sina år som hyresgäst lagt ner arbete och pengar på huset vid renoveringar vilket hennes jurist påpekar faktiskt har höjt värdet på huset nu när det ska säljas.

Svenska kyrkan motsatte sig ersättningskraven. Hyran har varit låg: cirka 8500 kronor för ett hus på 124 kvadrat där vatten, el och tomt ingått samtidigt som de menade att renoveringen endast bestått i att kvinnan målat och tapetserat om i huset.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

När kyrkan gett sin syn på saken, valde mamman till slut att lägga ner sitt ärende. Via sin jurist framgår det att hon hade hoppats att Svenska kyrkan i Örebro skulle visa lite god vilja, men eftersom parterna står så långt ifrån varandra väljer hon i stället att flytta utan vare sig ekonomisk kompensation eller kompensationslägenhet.

Mamman och barnen får till sista augusti på sig att flytta från huset. Därefter ska huset säljas.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.