HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svenska kyrkan säger upp ensamstående mamma

Örebro Svenska kyrkan i Örebro säger upp en ensamstående mamma som hyr ett hus sedan 2012. Det sedan kyrkorådet tagit beslut om att sälja fastigheten. Kvinnan menar att hon har besittningsskydd.
Foto: Privat
Svenska kyrkan i Örebro säger upp en ensamstående mamma som hyr ett hus sedan 2012. Huset ska säljas.

– Jag blir bostadslös tills vi hittat något annat. Det här huset är vår trygghet sedan sex år tillbaka. Det vore jättetråkigt om vi tvingas flytta, säger kvinnan.

Mamman och de två barnen flyttade in i huset som Svenska kyrkan i Örebro äger i slutet av 2012. Uthyrningen var tillfällig eftersom kyrkorådet funderade på om huset skulle säljas eller användas i verksamheten.

Läs också"Tittade konstigt" och vräktes

Därför skrev kvinnan på ett avtal om att hon avstod från besittningsskyddet som gällde i fyra år, alltså fram till 2016.

När dagen för att avtalet närmade sig sitt slut, blev kvinnan orolig att hon skulle sägas upp och föreslog att ett nytt avtal om avstående från besittningsskyddet skulle skrivas, för att hon på så sätt inte skulle bli tvingad att flytta när avtalet löpte ut.

Men något sådant avtal upprättades aldrig. I stället fortlöpte hyreskontraktet, men utan att kvinnan avstod från besittningsskyddet.

Läs ocksåInte rättslös trots avsagt besittningsskydd

Åren gick och inte förrän i höstas fattade kyrkorådet sitt beslut om en försäljning av fastigheten. Strax före jul fick mamman uppsägningen och fick sex månader på sig att flytta.

Kvinnan hade vid det laget talat med en fastighetsjurist som påminde henne om besittningsskyddet och hon motsatte sig därför uppsägningen.

Kvinnan har även föreslagit att hon ska få köpa fastigheten som värderats till 3,3 miljoner. Enligt ett mejl skriver hon till Svenska kyrkan: ”Egentligen borde det inte vara så komplicerat då ni vill sälja och jag vill köpa.”

Läs ocksåKraftig ökning av vräkningar och störningar

Kyrkan vill dock att fastigheten ska säljas öppet via mäklare.

– Barnen är helt bedrövade. De trivs fantastiskt bra och som jag förstått det väger besittningsskyddet ganska tungt, säger kvinnan som vill vara anonym.

Hyresgästföreningen region Mitts jurist Carl-Henrik Lindmark säger att det inte är helt enkelt att sia om utgången:

– Det finns vissa situationer när besittningsskyddet bryts. Då måste man väga hyresvärdens sakliga grund för uppsägningen och hyresgästens intresse för att bo kvar, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt med Svenska kyrkan i Örebro som meddelar att de inte vill inte uttala sig före hyresnämndens förhandling nästa vecka.

Fakta: Besittningsskydd

Besittningsskydd ger hyresgästen trygghet att inte ska kunna sägas upp hur som helst utan att hyresvärden måste ha särskilda skäl för uppsägning.
Besittningsskyddet är dock svagare om du hyr i andra hand eller om du hyr en villa eller ett hus med enbart två lägenheter i.
Hyr du en bostadsrätt av en privatperson i andra hand är huvudregeln att du helt saknar besittningsskydd.

Klicka här för att läsa mer om besittningsskydd

Läs också Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.