Annons

Ersättningar styrelsefråga

Uppsala ​Ersättningarna till de förtroendevalda på föreningsnivå inom Hyresgästföreningens region Aros-Gävle togs upp på regionens styrelsemöte i torsdags. Arbetsutskottet ska nu se över arvodena och ”sträva efter en bättre redovisning i stort så att det inte bär iväg så här som det har gjort nu”.

​Att de förtroendevalda på föreningsnivå inom Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle har olika sätt att se på när de ska ta ut ersättning för sitt arbete syns bland annat på den statistik som tagits fram. Statistiken visar till exempel att föreningen i Västerås dragit över sin budget med en kvarts miljon och att Uppsalaföreningen använde 95 procent av föreningens pengar till att arvodera och ersätta sina förtroendevalda.

Annons
Regionstyrelsens ordförande Hans Ohlsson är också ordförande i Västeråsföreningen och sa efter styrelsemötet:
– Vi kommer att föra den här dialogen kontinuerligt och stämma av oftare med hyresgästföreningarna om hur mycket av budgeten som har förbrukats.
Tidigare i veckan sa Hans Ohlsson att Västeråsföreningens stora överdrag beror på att föreningen haft hög aktivitet under 2009 med många möten och flera kampanjer:
– Vi här i Västeråsföreningen var väldigt aktiva i fjol och vi skickar inte yngre förtroendevalda ensamma på möten utan vi åker två stycken och då blir det två som ska ha arvode. Jag tror att de gör samma sak i Uppsala.
I regionstyrelsens arbetsutskott ingår förutom Hans Ohlsson Torbjörn Rönnkvist från Sandviken och Suzanne Jansson från Söderhamn. I Söderhamnsföreningen gick ifjol över 70 procent av pengarna till ersättningar till förtroendevalda. I Sandvikenföreningen användes 40 procent av pengarna till ersättningar.
I begreppet ersättningar ingår reseersättningar och ersättningar för förlorad arbetsinkomst. 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022 Jordskredsseger för ny västsvensk hyresgästbas Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Ny regionordförande i Aros-Gävle på plats efter dödsfallet Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist död i covid-19

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.