Annons

Estniska husets vd: ”Den här kopplingen är besvärlig”

Nyheter Hem & Hyras granskning visar att Taave Sööt Vahermägi, vd för hyresvärden Estniska huset, har suttit i styrelsen som särskild delgivningsmottagare för över 200 företag, varav många haft sin bas i Estniska huset. Flera av företagen har ägnat sig åt penningtvätt och annan brottslighet. Här svarar han på våra frågor.
Taave Sööt Vahermägi har suttit i styrelsen på kriminella bolag som haft sin bas i Estniska huset, där han är vd.
Foto: Johan Fyrk, Ida Karlsson
Taave Sööt Vahermägi har suttit i styrelsen på kriminella bolag som haft sin bas i Estniska huset, där han är vd.

Du har stått och står som särskild ­delgivningsmottagare till över 200 bolag. Experter på skattebrott kallar dig, 1Office och Estniska ­huset för möjlig­görare för ekonomisk brottslighet. Kommentar?

– Det är väldigt olyckligt att det är så, att det finns företag som har agerat på det här sättet. Jag måste säga att jag är ganska bestört när jag får höra det här. Det är inte något som jag har känt till fram tills du säger det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag anser inte att det stämmer överhuvudtaget, att vi är möjliggörare för ekonomisk brottslighet.

Kan du känna att du tagit på dig för många företag?

– Ja, det är ju möjligt att det är så i ­retrospektiv, när det framkommer ­sådana här saker. Att jag då inte har ­lyckats tillräckligt bra med att hålla koll på de här företagen som du säger. Det är ju allvarliga saker.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

”Varför skulle de känna till det?”

Känner de övriga som jobbar med Estniska huset till att det har ­skrivits kriminella företag på adressen?

– Nej, absolut inte! Varför skulle de känna till det? Jag har ju inte känt till det. Jag vänder mig starkt emot ­kopplingen 1Office och Estniska huset. Estniska huset har ingenting med det här att göra. 1Office har inga verksamheter i Estniska huset längre, de är avflyttade sedan i somras.

Annons

Vi skriver om det som har skett ­under många år på Estniska huset.

Läs ocksåTonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjenTermosbomb

– Jag vänder mig starkt emot att man framställer att det finns en koppling mellan 1Office och Estniska huset. Det finns ingen sådan koppling.

Du som vd är ju kopplingen mellan Estniska huset och 1Office. Du har suttit i styrelsen för 1Office och är delgivningsmottagare för deras företag.

– Ja, jag satt i styrelsen för 1Office för över tio år sedan.

… och 1Office har funnits i Estniska huset fram till nyligen.

– Jag förstår, den här kopplingen är besvärlig om det framställs på det sättet men det finns som sagt ingen koppling mellan bolagen.

Annons

”Frågan om det är värt risken”

Hur mycket tjänar du själv i din roll som särskild delgivnings­mottagare och i samarbetet med 1Office?

– Jag har ett avtal med 1Office som är mellan mig och 1Office. Det är en ytterst begränsad ekonomisk verksamhet som är kopplad till det här för min del. Och det är frågan om det är värt risken i det här ljuset.

Estniska huset ska ju vara ”ett hem för de ­estniska ­organisationerna i Stockholm.” Är ­1Office-verksamheten förenlig med övrig verksamhet i Estniska huset, anser du?

– Nej, men det finns andra företag som är hyres­gäster här som inte har något med verksamheten att göra, Scalateatern till ­exempel är ju vår ­hyresgäst som inte har något med estnisk verksamhet att göra.

1Office ­avböjer en ­telefonintervju, så Hem & Hyra kan inte ställa några frågor om hur de kriminella bolagen fått en bas i Estniska ­huset till ­ordförande ­Ragnar Everest. ­Ledamoten Mailika ­Hindrikson Muru skriver i ett sms att ­1Office följer alla lagar och ­regler och att man inte kan ta ­ansvar för de företag som man hjälpt att starta.

Läs också Brevlådeföretag – kriminellas sätt att bli osynliga: ”Får olika service” Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.