Annons

Ett år med pandemin: tapp av medlemmar och stängda lokaler sätter Föreningen på prov

Malmö Hyresgästföreningens tuffa smittskyddsregler har satt stopp för en stor del av verksamheten och medlemstappet har varit enormt. Men allt har inte varit av ondo. "En del av mig är glad att den digitala utvecklingen fått en sådan skjuts", säger Malin Hole, verksamhetsutvecklare i södra Skåne.

Barnens lekrum har gjorts om till arbetsrum. Leksakerna är flyttade och nu delar Hyresgästföreningens boendeutvecklare Malin Hole utrymmet med tvätt som hänger på tork. Genom fönstret i det gamla gråputsade huset på den skånska landsbygden har hon utsikt över en bilverkstad. Malin Hole är inte den enda av Hyresgästföreningens anställda som jobbar hemifrån. Tvärtom. 850 personer är tillsagda att sköta sina arbeten från hemmet. En stor utmaning för en medlemsorganisation.

Pandemin har fått konsekvenser på mer än ett sätt. Under förra året tappade Hyresgästföreningen hela 21 500 medlemmar i landet, ett ras från 537 500 till 516 000 medlemmar.
– Det är ju sällan ett helt år går utan att vi kunnat vara ute i bostadsområden och träffa våra medlemmar. Ett tråkigt tapp, men vi kommer att ta igen detta. Vi är ändå glada över att ha kunnat behålla så många som vi gjort under situationen som varit, har Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förbundschef tidigare kommenterat medlemstappet i Hem & Hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Drygt 21 000 medlemmar har lämnat. Förbundschef Erik Elmgren ser dock ljust på framtiden.

I region södra Skåne, som utgörs av tretton kommuner i sydskåne handlar det om 2 000 färre medlemmar under året. Har man som Malin Hole ett arbete som går ut på att stötta medlemmar och förtroendevalda i Hyresgästföreningen är det lite extra knepigt när man inte alls får träffa folk. Hyresgästföreningens regler är rigida och var under en stor del av förra året till och med tuffare än Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Annons

Hyresgästföreningens många kvarterslokaler har gapat tomma i snart ett helt år när alla typer av fysiska möten förbjudits. Och sedan i höstas får man inte ens hålla möten utomhus.
På en del håll i landet har förtroendevalda protesterat, besvikna över att se den verksamhet de har lagt ner sin själ i sättas på paus. Kritiken hördes särskilt i början av hösten när smittspridningen var lägre och restauranger och verksamheter tillfälligt öppnade upp efter sommaren.

Malin Hole, digital boendeutvecklare på Hyresgästföreningen, är för ovanlighetens skull på plats på kontoret i centrala Malmö. Normalt sett arbetar hon och Hyresgästföreningens övriga 850 anställda hemifrån under pandemin.

Men för Malin Hole har pandemin också inneburit nya möjligheter. Fast så har hon också en speciell roll: digital boendeutvecklare. I stället för att försöka förmå aktiva medlemmar att bli mer digitala, som hon har fått kämpa med tidigare, har hon nu blivit navet i omställningen. Men det har inte varit helt enkelt.

– En del av mig är glad att den digitala utvecklingen fått en sådan skjuts. Samtidigt ska ju ingen känna sig utanför. Men jag plöjer ner mycket tid och kärlek för att få det här att fungera. Vi vill kunna säga att vi gjorde allt. Och vi i södra Skåne var de första som höll ett digitalt regionfullmäktige, säger Malin Hole.

Annons

Men faktum är Hyresgästföreningen inte ens har möjlighet att nå en av fem medlemmar på digital väg då de saknar deras e-postadresser. Och för en del är klivet in i den digitala världen helt enkelt för stort. I vissa fall har det gått att lösa ändå, som när en 93-årig kvinna kunde vara på ett digitalt möte via sin fasta telefon, i andra fall finns det inget att göra. En del har varken tillgång till en dator eller en smart mobiltelefon.
– Men vi vill så klart finnas här för dem också, säger Malin Hole.

Fakta: Stängda kontor i ett år

Hyresgästföreningen stängde sina kontor för besökare redan i mars förra året.
Samtidigt stängdes kvarterslokalerna och förtroendevalda gick över till digitala möten.
Dessutom är dörrvärvningen satt på paus. Hyresgästföreningen sköter i stället medlemsrekryteringen via telefon

Fakta: Här har Hyresgästföreningen tappat medlemmar
Region Medlemmar 1 jan 2020 Medlemmar 1 jan 2021 Förändring medlemmar
Norrland 39 168 38 434 -734
Aros-Gävle 41 745 40 600 -1 145
Stockholm 120 181 117 982 -2 199
Mitt 65 714 62 197 -3 517
Västra Sverige 73 107 69 586 -3 521
Bäsk 39 096 36 961 -2 135
Sydost 73 631 69 967 -3 664
Norra Skåne 43 589 41 131 -2 458
Södra Skåne 41 384 39 338 -2 046
Totalt i landet 537 615 516 196 -21 419
Corona i Hyressverige
Läs också Historiskt medlemstapp för Hyresgästföreningen – men optimismen spirar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.