Annons

”Ett olyckligt beslut”

Uddevalla Hyrorna i det lilla hyreshuset i Uddevalla höjs mycket måttligt efter fredagens beslut i hyresnämnden. Lars Wijkmark, värdens ombud på Fastighetsägarna, är inte tillfreds. – Vi fick inget svar på frågan vad hyran egentligen ska vara. Det är olyckligt, säger han.

​Lars Wijkmark hade velat att hyresnämnden bortsåg från de åtgärder som behöver göras och beslutade om en hyresnivå för huset i tiptop skick.

Blir det inte en hypotetisk fråga – det finns ju saker som behöver göras?
– Vi ville ha svar på bruksvärdet. Nu vet ju inte vad hyran ska vara om värden gör alla åtgärder, säger Lars Wijkmark.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kommer ni pröva frågan om bruksvärdet igen när huset är i ordning?
– Det beror på hur förhandlingarna med Hyresgästföreningen går. Vi vill helst komma överens, men frågan är om vi står lika långt ifrån varandra som vi gjort tidigare, säger Lars Wijkmark.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson har hyresgästerna inget emot höjningar så länge som åtgärder vidtas i fastigheten.

Vore det inte en enkel lösning att bara fixa det som är överenskommet?
– Parterna var överens om ett antal punkter och det enda som återstår är fönsterbyten. Det är på gång nu, arbetet har försenats bland annat på grund av regnigt och blåsigt väder, säger Lars Wijkmark.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Fastighetsägarsidan har inte tagit ställning till om man ska överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten. Det ska i så fall ske senast 9 oktober.

Fakta: Här ligger de aktuella husen:

BruksvärdeHyrorna i de allmännyttiga bolagen utgår från företagens självkostnader och bestäms vid hyresförhandlingar mellan respektive allmännyttigt bolag och Hyresgästföreningen. De allmännyttiga företagen är därför hyresledande.Hyrorna hos privata hyresvärdar jämförs med hyrorna hos i första hand de allmännyttiga bolagen. I jämförelsen tittar man på vilket år fastigheten byggdes, standarden på utrustningen i lägenheten och i de allmänna utrymmena, service och läget. 

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.