Annons

”Ett olyckligt beslut”

Uddevalla Hyrorna i det lilla hyreshuset i Uddevalla höjs mycket måttligt efter fredagens beslut i hyresnämnden. Lars Wijkmark, värdens ombud på Fastighetsägarna, är inte tillfreds. – Vi fick inget svar på frågan vad hyran egentligen ska vara. Det är olyckligt, säger han.

​Lars Wijkmark hade velat att hyresnämnden bortsåg från de åtgärder som behöver göras och beslutade om en hyresnivå för huset i tiptop skick.

Blir det inte en hypotetisk fråga – det finns ju saker som behöver göras?
– Vi ville ha svar på bruksvärdet. Nu vet ju inte vad hyran ska vara om värden gör alla åtgärder, säger Lars Wijkmark.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommer ni pröva frågan om bruksvärdet igen när huset är i ordning?
– Det beror på hur förhandlingarna med Hyresgästföreningen går. Vi vill helst komma överens, men frågan är om vi står lika långt ifrån varandra som vi gjort tidigare, säger Lars Wijkmark.

Annons

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson har hyresgästerna inget emot höjningar så länge som åtgärder vidtas i fastigheten.

Vore det inte en enkel lösning att bara fixa det som är överenskommet?
– Parterna var överens om ett antal punkter och det enda som återstår är fönsterbyten. Det är på gång nu, arbetet har försenats bland annat på grund av regnigt och blåsigt väder, säger Lars Wijkmark.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Fastighetsägarsidan har inte tagit ställning till om man ska överklaga hyresnämndens beslut till hovrätten. Det ska i så fall ske senast 9 oktober.

Fakta: Här ligger de aktuella husen:

BruksvärdeHyrorna i de allmännyttiga bolagen utgår från företagens självkostnader och bestäms vid hyresförhandlingar mellan respektive allmännyttigt bolag och Hyresgästföreningen. De allmännyttiga företagen är därför hyresledande.Hyrorna hos privata hyresvärdar jämförs med hyrorna hos i första hand de allmännyttiga bolagen. I jämförelsen tittar man på vilket år fastigheten byggdes, standarden på utrustningen i lägenheten och i de allmänna utrymmena, service och läget. 

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.