Annons

Rivning av Ströms stall kan vara lagbrott

Lilla Edet Västarvet vägrar ge upp Ströms stall. Att riva en byggnad med ett sådant kulturhistoriskt värde kan vara ett brott mot plan- och bygglagen, menar antikvarien Anni Bergström.

Hem & Hyra har tidigare berättat om planerna på att riva Ströms stall i Lilla Edet. 1800-talsbyggnanden förvaltas av det kommunala bostadsbolaget Leifab, som vill bygga 40 bostäder i fem hus på platsen. Nu menar Västra Götalandsregionens förvaltning av natur- och kulturarv, Västarvet, att en rivning av stallet kan vara ett brott mot både lagen och gällande stadsplan. 

I ett remissvar till Lilla Edets kommun skriver antikvarien Anni Bergström att ”…det är ytterst tveksamt” att en byggnad med så högt kulturhistoriskt värde som Ströms stall kan rivas om man samtidigt vill uppfylla kraven i plan- och bygglagen. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Dessutom menar Bergström att det fortfarande är stadsplanen från 1986 som gäller och att det enligt den är tydligt att byggnaden ska bevaras. 

”Innan tomten där stallet ligger kan bebyggas är det vår bedömning att en ny detaljplan måste göras”, skriver Bergström i Västarvets yttrande. 

Annons

Och Västarvet är inte ensamma i sin kritik. Även Svenska byggnadsvårdsföreningen har vädjat om att den unika tegelbyggnaden ska bevaras. Och en facebookgrupp med namnet ”Bevara Stallarna på Ström” har idag över 500 medlemmar. 

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det är väldigt tråkigt att bevarandet av denna byggnad som är så viktig för Lilla Edets historia ställs emot behovet av hyresrätter. För en sådan motsättning finns inte, säger Anni Bergström.

Enligt Bergström skulle stallet, om det får stå kvar, bidra till ökad attraktivitet i det nya bostadsområde som planeras. 

– Det finns knappt några gemensamma lokaler på den sidan älven i Lilla Edet så det finns gott om behov som stallet skulle kunna fylla, menar Bergström som även ifrågasätter Leifabs uppgift om att en upprustning av byggnaden skulle kosta 15 miljoner kronor. 

Annons
Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

– Kostnaden för att riva byggnaden är större än kostnaden för att säkra den i väntan på vettig användning, säger Bergström.  

Kommunstyrelsen har beslutat sig för att inte motsätta sig att Leifab river byggnaden. Något beslut i kommunens byggnadsnämnd har ännu inte tagits. 

Läs också Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.