HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rivning av Ströms stall kan vara lagbrott

Lilla Edet Västarvet vägrar ge upp Ströms stall. Att riva en byggnad med ett sådant kulturhistoriskt värde kan vara ett brott mot plan- och bygglagen, menar antikvarien Anni Bergström.

Hem & Hyra har tidigare berättat om planerna på att riva Ströms stall i Lilla Edet. 1800-talsbyggnanden förvaltas av det kommunala bostadsbolaget Leifab, som vill bygga 40 bostäder i fem hus på platsen. Nu menar Västra Götalandsregionens förvaltning av natur- och kulturarv, Västarvet, att en rivning av stallet kan vara ett brott mot både lagen och gällande stadsplan. 

I ett remissvar till Lilla Edets kommun skriver antikvarien Anni Bergström att ”…det är ytterst tveksamt” att en byggnad med så högt kulturhistoriskt värde som Ströms stall kan rivas om man samtidigt vill uppfylla kraven i plan- och bygglagen. 

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Dessutom menar Bergström att det fortfarande är stadsplanen från 1986 som gäller och att det enligt den är tydligt att byggnaden ska bevaras. 

”Innan tomten där stallet ligger kan bebyggas är det vår bedömning att en ny detaljplan måste göras”, skriver Bergström i Västarvets yttrande. 

Och Västarvet är inte ensamma i sin kritik. Även Svenska byggnadsvårdsföreningen har vädjat om att den unika tegelbyggnaden ska bevaras. Och en facebookgrupp med namnet ”Bevara Stallarna på Ström” har idag över 500 medlemmar. 

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

– Det är väldigt tråkigt att bevarandet av denna byggnad som är så viktig för Lilla Edets historia ställs emot behovet av hyresrätter. För en sådan motsättning finns inte, säger Anni Bergström.

Enligt Bergström skulle stallet, om det får stå kvar, bidra till ökad attraktivitet i det nya bostadsområde som planeras. 

– Det finns knappt några gemensamma lokaler på den sidan älven i Lilla Edet så det finns gott om behov som stallet skulle kunna fylla, menar Bergström som även ifrågasätter Leifabs uppgift om att en upprustning av byggnaden skulle kosta 15 miljoner kronor. 

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

– Kostnaden för att riva byggnaden är större än kostnaden för att säkra den i väntan på vettig användning, säger Bergström.  

Kommunstyrelsen har beslutat sig för att inte motsätta sig att Leifab river byggnaden. Något beslut i kommunens byggnadsnämnd har ännu inte tagits. 

Läs också Slussvaktarens hyresbostad rivs när ny sluss ska byggas Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.