HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Politisk splittring när Leifab köper Lödöse varv

Lilla Edet Leifab får uppdraget att köpa Lödöse varv för 13,8 miljoner. – Rena rama idiotaffären, säger Peder Engdahl (M) som röstade emot förslaget i fullmäktige.

Lilla Edets kommunfullmäktige har gett sitt kommunala bostadsbolag Leifab i uppdrag att köpa Lödöse varv. Fastigheten är på drygt 40 000 kvadratmeter och rymmer flera byggnader. Den kommer kosta bolaget 13,8 miljoner i inköp. 

Annons
Bakgrunden är att ägaren, Lödöse varv näringspark, vill sälja och att kommunen snabbt vill få fram lokaler, bland annat för flyktingmottagande.
På längre sikt vill man använda marken för bostadsbygge. 
Men beslutet splittrar Lilla Edetpolitikerna.
Varken moderaterna eller Sverigedemokraterna tycker att köpet är en bra idé. Främst på grund av att marken på det gamla varvsområdet är kraftigt förorenad. Här finns spår av både arsenik och PAH, polyaromatiska kolväten, som bland annat finns i stenkol och petroleum.
– Ingen vet vad slutnotan för saneringen blir. Enligt konsulter som undersökt kan det röra sig om allt mellan 600  000 till 120 miljoner. Och det är pengar som Lilla Edets kommun inte har, säger moderaten Peder Engdahl och fortsätter:
– Hela den här affären är ett gigantiskt riskprojekt. 
Frågan om markköpet väcktes för en tid sedan av majoriteten, bestående av socialdemokraterna, Vänsterpartiet samt Liberalerna.
När kommunfullmäktige, förra veckan, tog beslut i frågan visade det sig att oppositionen var splittrad. För medan Miljöpartiet och Centern var för ett köp var både Moderaterna och Sverigedemokraterna emot. 
Med röstsiffrorna 20 för och åtta emot kunde dock beslutet om ett markköp klubbas. 

Annons
Läs också Tomtpriser hinder för billiga hyror Ett steg närmare rivning av Ströms stall Länsstyrelsen kan avgöra Ströms stalls framtid Rivning av Ströms stall kan vara lagbrott Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.