HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gårdsteater i Örebro – ”ett sätt att minska ensamheten”

Örebro En föreställning som ska förmedla glädje och gemenskap. Så beskrivs Hyresgästföreningen i Örebros satsning på gårdsteater i sommar. ”Vi vill visa att vi finns där för hyresgästerna”, säger boendeutvecklaren Zeljko Ilic.
Foto: Zeljko Ilic
I föreställningen medverkar Juulia Mielonen och Sven Eriksson från Bredsjö kulturkooperativ.

Totalt kommer 24 föreställningar att ges under sex veckor på gårdarna i några av Örebros bostadsområden. Starten sker i morgon tisdag i Varberga.

Som så mycket annat är det coronapandemin som är orsaken till teaterprojektet.
– Det är ett sätt att minska ensamheten och vi hoppas få träffa de som inte kommer iväg någonstans under sommaren. Budskapet ska vara att vi är tillsammans och tänker på er, säger Zeljko Ilic.

Läs ocksåCoronan: Granne inspirerade Zeljko - startade Facebookgrupp

Han fick idén i april, när han såg på tv hur man sjöng och spelade musik på bakgårdarna i länder som Italien.
– Men jag tänkte att det behövs mer än musik, det ska vara teater också.

Tanken är att åskådarna i första hand ska stå i sina fönster eller på sina balkonger, men man räknar även med publik på gårdarna.
– Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens regler om att det inte får vara fler än 50 personer och att det är viktigt att hålla avstånd, understryker Zeljko Ilic.

Och hur gör ni om det blir dåligt väder?
– Lite regn tål vi. Men blir det för illa får vi helt enkelt ställa in och hoppas kunna komma tillbaka någon annan gång.

Läs också2000 kronor för en adress i Vivalla

Föreställningen har specialskrivits av Bredsjö kulturkooperativ och regissörer är Alf Wikström och Gunilla Josefsson. På scenen står Juulia Mielonen och Sven Eriksson.
– Det är en föreställning med sång, rörelse och poetiska bilder. Man skulle också kunna säga att det handlar om att ”jag vill ha en kram men det går inte – men man kan göra annat i ställe”, berättar Gunilla Josefsson.

Själva framförandet tar cirka en kvart men efteråt får den som vill vara med och blåsa gigantiska såpbubblor och delta i ett rörelsepass.

Teatersällskapet kommer att färdas i en elbil och det kommer att märkas när de kommer in på gårdarna.
– Men jag vill inte säga på vilket sätt. Lite överraskningar måste det få vara, säger Gunilla Josefsson.

Läs ocksåGoda råd till hyresgäster i Varberga

Projektet sker i samarbete med Örebrobostäder.

Läs också Sälen: Hyrde ut lägenhet olagligt men slipper polisanmälan – "Ångrar mig förskräckligt" Grannen intill: Marin jobbar sex dagar i veckan - fotbollen höjdpunkten: "Ett skönt gäng"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.