Annons

Extremt många larm om getingar

Nyheter Se upp - nu är getingarna är här och de är många! Från stora delar av landet kommer flerdubbelt fler getinglarm än i fjol.
Täck över maten när du äter utomhus.

Skadedjurssaneringsföretaget Nomor har haft en kraftig ökning av samtal om problem med getingar och getingbon.

– Det är extremt mycket uppdrag nu. 200 procent fler än förra året vid den här tiden, säger Hans Norman, regionchef för Nomors region Mitt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Så här år brukar getingarna bli fler och mer märkbara. De har hunnit föröka sig under sommaren och är nu på jakt efter mat och sötsaker. I fjol var det däremot ett lugnt år, medan vi hade en riktig getingsommar 2010.

Normalt brukar man säga att varma somrar innebär fler getingar, men i år stämmer inte det sambandet.

– Alla teorier har spruckit totalt i år. Vi har ju inte haft några ljumma kvällar förrän nu och ändå är det så mycket getingar. Det handlar troligen om luftfuktigheten och att det var värme vid midsommar, när de reprocuderar sig som mest.

Annons
Läs ocksåIngen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången

Getingarna bygger lika gärna bon i flerfamiljshus som i småhus, bara det finns trä, sprickor eller håligheter, berättar Hans Norman.

Som drabbad hyresgäst kan man kontakta värden eller ringa själv till det saneringsföretag som hyresvärdens försäkringsbolag har avtal med. Däremot ska man inte försöka ta bort ett bo själv.

– Gör man lite fel så kan man ha 600 attackerande getingar mot sig. Det är inte värt att riskera.

Läs ocksåHyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktetKvinnan fick vägglöss efter att ha bjudit hem exmannens son och flickvän.

Även utan getingbo på balkongen kan man plågas av insekterna när man äter eller dricker utomhus så här års. Hans Normans råd är att alltid hälla upp dryck i glas, eftersom getingar snabbt och gärna kryper ner i burkar och flaskor. Ett getingstick i halsen kan vara livsfarligt.

Annons

– Annars gäller mest att vifta så lite som möjligt, annars blir den aggressiv. Om en geting sätter sig på köttbiten kan man försiktigt försöka fösa bort den med en servett eller något, men inte vifta.

Man kan också låta getingen såga av en bit och flyga iväg. Den sprider inte bakterier och den skvallrar inte för andra getingar om var det finns mat.

Även Anticimex rapporterar om hög förekomst av getingar och getingbon i så gott som hela landet, se högerspalten. 

Fakta: Här härjar getingarna
Område Förekomst av getingar
Borås Normal
Eskilstuna Normal
Falun Normal
Gävle Hög
Göteborg Hög
Halmstad Normal

Helsingborg

Hög
Jönköping Hög
Kalmar Hög
Karlskrona Hög
Karlstad Hög
Karlstad Hög
Kristianstad Hög
Lidköping Hög
Linköping Hög
Malmö Hög
Norrköping Hög
Nässjö Normal
Piteå Hög
Skövde Hög
Stockholm Normal
Sundsvall Normal
Söderhamn Hög
Umeå Hög
Uppsala Normal
Visby Hög
Västervik Hög
Västerås Hög
Växjö Normal
Örebro Hög
Östersund Hög
Källa: Anticimex.
Läs också Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” Vägglöss spreds vidare när hyresgästerna sov på golvet – krävs på 90 000 kronor Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.