Annons

Få kommuner har rutiner mot hemlöshet

Nyheter Bara var fjärde kommun har en beslutad plan för arbetet mot hemlöshet. De flesta saknar också fastslagna rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer.

Socialstyrelsen presenterar i dag vilka kommuner som har strukturerat arbete mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Listorna bygger på socialförvaltningarnas svar när Socialstyrelsen har frågat efter aktuella och skriftliga rutiner, beslutade på ledningsnivå.

– Det är förutsättningarna för god kvalitet – att alla vet vad man ska göra och att frågan är lyft till ledningsnivå. Att ledningen ser att det är ett grundfundament att ha en bostad och att man är väldigt beroende av  samverkan med andra aktörer, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men majoriteten av kommunerna saknar sådana rutiner. Undersökningen visar att:

Annons
  • 25 procent har en plan för arbetet mot hemlöshet.
  • 37 procent har uppsökande verksamhet riktad mot hemlösa.
  • 39 procent har rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer.
  • 38 procent har rutiner för samverkan med hyresvärdar på både övergripande nivå och i individuella ärenden.
  • Skillnaderna mellan kommunerna är mycket stora.

Det finns en utvecklingspotential, konstaterar Annika Remaeus, och många av kommunerna har svarat att rutiner och planer är på gång. Det är också tanken med de öppna jämförelserna – att kommunerna ska kunna jämföra sig med varandra och se hur andra gör.

När Hem & Hyra frågade socialcheferna för ett år sedan, svarade tre av fyra att stora grupper har fått det svårare att skaffa bostad och att många vänder sig till socialförvaltningen för hjälp. Annika Remaeus säger att avsaknaden av planer och rutiner kan bero på att problemet har ökat successivt.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

– Det har smugit sig på. Socialtjänsten jobbar mycket utifrån individuella behovsprövningar, men när det blir fler och fler liknande fall måste man ta mer övergripande tag och besluta vem som ska göra vad. Forskningen och erfarenheten visar att när alla vet vad de ska göra ökar förutsättningarna för att det ska fungera bra.

Annons

Hemlöshet är vanligast i de tre storstäderna, där frågorna har skickats ut till alla de olika stadsdelarna. Det är betydligt fler stadsdelar i Stockholm och Malmö som har fastslagna rutiner och planer än i Göteborg.

Läs också Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.