HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Facket duckar för frågor om tvångsflytt

Tyresö Kommunal vill inte och Byggnads har inte tid att svara på frågor. Fackförbunden är delägare i Riksbyggen som vill riva hus och tvinga hyresgäster att flytta till dyra lägenheter.
Foto: Byggnads
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads och i Riksbyggen som vill riva husen i Tyresö.

Hem & Hyra har skrivit om att Riksbyggen vill riva hyreshus i Tyresö och erbjuder hyresgästerna att flytta till lägenheter i andra kommuner med dubbelt så hög hyra.

Riksbyggen ägs bland annat av flera svenska fackförbund, däribland Kommunal. En av hyresgästerna, Carin Jansson är medlem Kommunal, som erbjuder henne en lägenhet hon inte har råd med. Hon jobbar inom barnomsorgen och klarar inte av en hyreshöjning från dagens 5 800 kronor till 10 000 – 13 000 kronor.

Läs ocksåCarin får 100 procents hyreshöjning när huset rivs

Men på Kommunal vill man inte svara på frågor. Vi har bett Per Holmström, vice ordförande i Kommunalarbetareförbundet och styrelseledamot i Riksbyggen, svara på hur de hanterar sina hyresgäster och medlemmar. I ett sms svarar hans pressekreterare att han avböjer att kommentera och hänvisar till Riksbyggen.

Frågorna vi gärna hade velat ha svar på från Kommunal:

• Riksbyggen erbjuder hyresgäster att flytta till lägenheter med 100 procent högre hyra, kommentar?

Läs ocksåMathilda får hyran sänkt efter historisk överenskommelse

• En av hyresgästerna som tvingas flytta till en lägenhet hon inte har råd med är medlem i Kommunal. Hur ser du på att ni hanterar era medlemmar så här?

• Riksbyggen ägs ju av fackföreningar som Kommunal och Byggnads som talar mycket om solidaritet, hur kan ni tvinga människor att flytta till en hyra de inte har råd med?

• Ska man inte kunna förvänta sig lite mer moral när facken är hyresvärd?

Läs ocksåKåres hem ska rivas för att undvika social dumpning

Att Riksbyggen försöker tvinga på hyresgästerna dyra lägenheter som de inte har råd med stämmer dåligt med det budskap som Riksbyggens ordförande Johan Lindholm gärna för fram.

Han är ordförande för fackförbundet Svenska Byggnadsarbetareförbundet och skrev nyligen en debattartikel i Aftonbladet med rubriken ”Sluta gnälla – bygg billigare istället”, en välriktad spark mot byggföretagen i Sveriges Byggindustrier, BI, som han tycker gnäller över att amorteringskrav och annat gör så att byggandet tvärnitat och det är svårt att sälja dyra bostadsrätter.

”Det får inte vara så att människor i behov av bostad, till exempel många av Byggnads medlemmar, ska tvingas till bostadslån i mångmiljonklassen för att BI tycker att människor ska bo i nyproducerade bostadsrätter. Tvärtom. Om bostadsförsäljningen går trögt borde BI:s medlemsföretag anpassa sig och göra om lägenheterna till hyresrätter i stället och också planera för nya hyresrätter med billigare hyresnivå”

Vi hade gärna frågat Johan Lindholm hur han ser på att han själv och Riksbyggen gör samma sak. Tvingar på hyresgästerna en mycket dyrare boendekostnad.

Hem & Hyra har försökt nå Johan Lindholm vid ett flertal tillfällen utan att lyckas. Till slut mejlar hans pressekreterare en kommentar från Johan Lindholm om situationen i Tyresö.

”Självklart kommer vi inte att ställa någon på gatan. Enligt den informationen jag har fått så har projektet blivit försenat och hyresgästerna kan bo kvar till 2020 i alla fall. Fram till dess hoppas jag att vi ska kunna hitta en lösning som alla är nöjda med. Det måste vi göra.”

Läs också Varbergs Bostad vill riva hela beståndet i Bua Ministern om Hem & Hyras granskning: Social dumpning är ett reellt problem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.