Annons

Familj stäms på över 100 000

Norrköping Hyresbostäder stämmer en familj på över 100 000 kronor för att ha förstört en lägenhet i Norrköping. Men bolagets krav ifrågasätts av Hyresgästföreningen som företräder familjen.
Foto: Hyresbostäder/Norrköpings tingsrätt
, ,

Det var förra året som Hyresbostäder skickade en faktura på 231 998 kronor till en barnfamilj i Norrköping. Enligt hyresvärden hade familjen orsakat stora skador i den trea som de hade hyrt 2009–2014.

– Golven var onormalt slitna, det var en vattenskada i köket, det var målat på väggar och fogar var skadade i köket. Man har fått dra om el och satt in nya strömbrytare, förklarar Anna Eriksson, ombud för Hyresbostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men för familjen kom beskedet om ersättningskravet och skadorna som en total överraskning. Räkningen dök upp nio månader efter att de hade flyttat ut.

– De gjorde en besiktning och de sa inget om att vi skulle åtgärda något, uppger mamman i familjen.

Genom en insamling lyckades familjen få ihop 40 000 kronor att betala till Hyresbostäder mot ett löfte att det skulle reglera skulden. Men det förnekas av Hyresbostäder, som nu gått till tingsrätten och stämt familjen på att betala resten av beloppet på 199 998 kronor.

Annons
Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Familjen vände sig till Hyresgästföreningen som gått in som deras ombud i tingsrätten.

– Det är ett väldigt högt yrkande, skador för 230 000 efter fyra års boende. Det normala är ersättningar i storleksordningen 10 000–20 000 kronor om det rör såna här skador, förklarar PG Nyström, jurist vid Hyresgästföreningen i region Sydost.

Enligt familjen var lägenheten i dåligt skick redan när de flyttade in och ska inte ha renoverats sedan 1985. De har inte fått se något besiktningsprotokoll som visar skicket på lägenheten varken vid in- eller utflyttning. Inte heller att skadorna skulle vara onormalt slitage.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Det är fastighetsägaren som har bevisbördan att det är familjen som orsakat skadorna under deras tid i lägenheten, förklarar PG Nyström.

I rätten presenterade Hyresbostäder bilder på skadorna i lägenheten, men fotografierna var så pass mörka att det var svårt att se vad de föreställde.

Annons

Vid första sammanträdet sänkte bolaget skulden till 126 718 kronor efter åldersavdrag. Efter inbetalningen på 40 000 kronor återstår 87 718 kronor att betala, ett krav som står fast.

– Lägenheten var i väldigt dåligt skick och det krävdes omfattande åtgärder för att renovera den, säger Anna Eriksson, ombud för Hyresbostäder.

Fordran ska slutligen prövas av tingsrätten i mars nästa år.

Fakta: Detta har hänt

1 oktober 2009: Familjen flyttar in i en trea på 72 kvadrat hos  Hyresbostäder i Norrköping.
31 oktober 2014: Familjen flyttar till en större lägenhet.
10 juni 2015: Hyresbostäder kräver familjen på 231 998 kronor för återställningsarbeten.
7 juli 2015: Familjen betalar in 40 000 kronor till Hyresbostäder.
20 april 2016: Hyresbostäder via Intrum Justitia stämmer familjen på att betala återstående belopp om 199 998 kronor.

Fakta: Normalt eller onormalt slitage

Enligt hyreslagen svarar hyresvärden för normalt slitage. Som normalt slitage räknas nötning på ”ytskiktet”, som tapeter och golv.
Hyresgästen är ålagd en vårdplikt, 12 kap 24 § 1 st hyreslagen.
Hyresgästen kan krävas på ersättning för onormalt slitage och kostnader som uppkommer för att återställa lägenheten i uthyrbart skick.
Hyresgästen kan krävas på ersättning upp till två år efter utflyttning.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.