Annons

Fängelse i Ekängen blir bostäder

Linköping Stångåstaden köper före detta Roxtunaanstalten utanför Linköping. Tanken är att bygga bostäder på det gamla fängelseområdet.
Foto: Foto: Specialfastigheter
Stångåstaden köpte den före detta anstalten Roxtuna i maj 2014.

Anläggningen som ligger vid Roxen, nära Ekängen, byggdes som kriminalvårdsanstalt på 1950-talet och var i drift fram till 2007. Mot slutet var inriktningen framför allt fängelse i kombination med missbruksvård.

Roxtuna har hittills ägts av staten, genom bolaget Specialfastigheter AB som är specialiserat på att äga och förvalta fastigheter med höga säkerhetskrav, som just kriminalvårdsanstalter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Området är 28 hektar stort. De befintliga byggnaderna är i dåligt skick och ska rivas. Det är framför allt den sjönära marken som är intressant, enligt Stångåstadens fastighetschef Anders Stjärnberg.

– Vi köper med syfte att utveckla ett bostadsområde på tio till 15 års sikt. Men i dagsläget kommer vi inte att göra någonting, utan det kommer att stå kvar som det gör nu ett tag framöver, säger han.

Annons

Hänsyn måste tas till strandskyddet och Stångåstaden beräknar att mellan 200 och 400 bostäder får rum. Men enligt Anders Stjärnberg är det inte säkert att Stångåstaden bygger allt.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Det går inte att sätta stora flerfamiljshus där utan vi pratar om blandad bebyggelse och inte bara hyreslägenheter.

Han tänker sig i första hand radhus och parhus men att det också kan bli aktuellt att stycka av villatomter. Marken sluttar mot sjön och ett flertal av bostäderna skulle därför kunna få sjöutsikt.

Annons

Ägarbytet sker formellt i dag, 27 maj. Stångåstaden betalar 18 miljoner kronor för området.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW
Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Småstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50 Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.