Annons

Fängelse kan bli nya bostäder

Norrköping Sveriges äldsta fängelse kan bli nytt hyreshus. Nästa år ska anstalten Norrköping läggas ut till försäljning och Hyresbostäder är en av flera intresserade köpare.
Foto: Jakob Kindesjö
, ,

Norrköpingsanstalten uppfördes redan på 1790-talet och är känt som Sveriges äldsta fängelse. Bakom murarna har några av landets mest kända kriminella avtjänat sina straff genom åren, bland annat Ioan Urusut, Stig Bergling och Clark Olofsson. Efter flera år av nedläggningshot meddelade Kriminalvården i våras att anläggningen ska stängas.

Mycket pekar nu på att det gamla fängelset kommer att bli bostäder. Specialfastigheter, s0m äger fastigheten, har tillsammans med kommunen tittat på vad som går att göra.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Tanken är att utveckla området till bostäder. För att möjliggöra det kommer murar och en del byggnader att behöva rivas, medan någon byggnad behålls, förklarar Torbjörn Blücher, fastighetschef på Specialfastigheter.

Specialfastigheter kommer däremot inte stå kvar som långsiktig ägare utan tanken är att inleda försäljningen av fastigheten efter nyår. Fängelset ligger precis vid Motala ström och Industrilandskapet mitt i centrala Norrköping och att hitta en köpare verkar inte bli svårt, enligt ägaren.

Annons

– Vi ser ett jätteintresse, det är många som har hört av sig och är intresserade, säger Torbjörn Blücher.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

 En av de som visat sitt intresse är det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder som vill utöka sitt bostadsbestånd i Norrköping.

– Fängelset är intressant och något som vi tittar på, men det är vi inte ensamma om. Läget är som gjort för bostäder, det kan vara för studenter, seniorer eller vanliga lägenheter, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Annons

 

Fakta: Anstalten i Norrköping

Fängelset består av totalt sex byggnader på totalt 4 322 kvadratmeter lokalyta. Huvudbyggnaden uppfördes mellan 1786-1790 och fungerade i början som spinnhus, ett kvinnofängelse där kvinnor tvingades arbeta i textilindustrin.

Fängelset har byggts till i flera omgångar och vissa delar är sedan 1997 förklarat som byggnadsminne. Bland annat finns anstaltskyrkan bevarad.

I juni 2013 stängde Kriminalvården anläggningen som på slutet delvis fungerat som häkte.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.