Annons

Får behålla hyresrätt för att byta

Solna Anna Hammarén, 51 år, får behålla sin hyresrätt i Bergshamra trots att hon flyttat till Göteborg. Hon har rätt att använda lägenheten till byte, menar Svea hovrätt som därmed river upp hyresnämndens tidigare beslut att säga upp hyresavtalet.

Hyresgästen Anna Hammarén, 51, flyttade förra hösten från Bergshamra i Solna till Göteborg för att bo tillfälligt inneboende hos sin mor med sina bägge barn, 7 och 9 år, för att börja ett nytt jobb på Högskolan Väst.

Hon ville hyra ut sin lägenhet i andra hand under ett år, men fick nej av hyresvärden Signalisten och av hyresnämnden. Anna fick därmed sitt hyresavtal uppsagt.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men nu har högsta instans, Svea hovrätt, rivit upp hyresnämndens beslut och ger Anna Hammarén rätt att behålla hyreskontraktet för lägenheten i Bergshamra.

Annons

”Anna Hammarén får anses ha ett skyddsvärt intresse av att använda prövningslägenheten för byte”, skriver hovrätten i sitt beslut.

– Anna har bott i 14 år i lägenheten i Bergshamra och aldrig tidigare begärt att få hyra ut lägenheten i andra hand. Hon bor nu inneboende hos sin mamma. Domen visar att bytesrätten inte är borta bara för att man är permanent bosatt på annan ort, säger Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm som var Annas ombud i Svea hovrätt.

Läs ocksåJärfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära"Madina Dateeva och dottern Ariana Ashrafi Barkabystaden

– Jag har inte kunnat byta lägenheten i Bergshamra till en lägenhet i Göteborg tidigare, eftersom ingen vill byta med någon som har ett hyresavtal som är uppsagt, säger Anna Hammarén, som undervisar i juridik på Högskolan Väst.

Annons

– Jag har fått en god hjälp av Hyresgästföreningen, men eftersom jag själv är jurist så kan man säga att vi har samarbetat i fallet. Signalisten har agerat mycket tufft genom att skicka ett brev där de uppmanade mig att säga upp hyresavtalet bara fyra veckor efter att jag flyttat, menar Anna Hammarén, som hoppas att fler kan få hjälp av hovrättens vägledande dom om att en hyresgästs bytesrätt väger över hyresvärdens intressen.

Läs också Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.