Annons

Får bo kvar trots lösa hundar

Ale En av hundarna bet ett barn, och ett annat barn påstås ha blivit attackerat. Nu vill värden säga upp den ansvariga hyresgästen. Men hyresnämnden säger nej.

Fallet gäller en hyresgäst på en ort i Ale kommun. Kvinnan hyr en lägenhet där hon av och till har tagit hand om tre olika hundar för att hjälpa närstående.

Hyresvärden framhåller att man fått in upprepade klagomål på hur djuren betett sig när de sprungit lösa i bostadsområdet. Problemen uppges ha pågått i tio års tid, och har också lett till flera varningsbrev. Nu vill värden säga upp sin hyresgäst av hänsyn till övriga grannar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När parterna nyligen möttes i hyresnämnden medgav kvinnan att en av hundarna mycket riktigt bitit ett barn. Men det var för nio år sedan, då hunden dessutom var kopplad och på promenad med sin riktiga ägare.

Annons

En annan av hundarna, av en ras som brukar klassas som kamphund, ska ha smitit ut i höstas. Men att den då skulle ha attackerat ett annat barn håller kvinnan inte med om. Inte heller att andra grannar ska ha blivit angripna av lösspringande hundar som hon ansvarat för.

Hyresnämnden framhåller i sitt beslut att det är rimligt att hålla hundar kopplade i ett bostadsområde, framför allt när grannar uttryckt att de är rädda. Men samtidigt bör en hyresgäst inte riskera sitt hem enbart på grund av att hunden råkat komma lös vid enstaka tillfällen.

Läs ocksåNorskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov"När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Hyresgästen – och den enda kvarvarande hund som hon har hand om – får därför bo kvar.

Annons
Läs också Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Skulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på prov Vändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på Östermalm Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.