Annons

Får byta lägenhet trots värdens nekande

Blekinge Karlshamnsbostäder tyckte inte att familjen hade tillräckligt stark ekonomi och sade därför nej till ett lägenhetsbyte. Men hyresnämnden ger grönt ljus för bytet.
Foto: Annika Wallsson

Familjen bor i Lund och ville byta lägenhet med en man som har lägenhet i Karlshamn men som bor och studerar i Malmö. Men Karlshamnsbostäder bedömde att familjens inkomst inte räckte till och nekade bytet till hyresgästen i Karlshamn.

Familjen består av två vuxna och två barn. De har etableringsersättning och barnbidrag som inkomst samt bostadsbidrag för den lägenhet de bor i nu. Hyran i Karlshamn är lägre än den hyra de ha i Lund, även om lägenheten i Karlshamn är större.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden gör en annan bedömning än Karlshamnsbostäder och tycker att ett byte är helt i sin ordning.

Annons

I sitt beslut skriver nämnden att hyresgästen i Karlshamn har beaktansvärda skäl för att få byta sin lägenhet eftersom han bor och studerar i Malmö. Lund är att betrakta som att ligga i det området, anser nämnden.

Hyresnämnden konstaterar att familjen har regelbundna inkomster i form av bland annat etableringsersättning och barnbidrag. Tillsammans med bostadsbidrag är det tillräckligt för att de ska kunna betala den hyra som bytet innebär samt egna levnadskostnader. Det finns heller ingen påtaglig olägenhet för hyresvärden om ett byte sker.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.