Annons

Får ta över kontrakt efter fyra månaders sammanboende

Solna Mannen bodde fyra månader med sin mor innan hon dog. Nu får han överta hyresrätten trots att det krävs tre års sammanboende. Kvinnans död var så pass plötslig.

Kvinnan hyrde en femrumslägenhet i Solna sedan 1973. Under 2011 flyttade hennes son in i lägenheten efter en skilsmässa, för att hjälpa till med att handla och hålla sin mor sällskap. När kvinnan hastigt gick bort i december 2011 ansökte sonen om att få ta över hyreskontraktet.

Hyresvärden Signalisten menade att mamman och sonen inte hade ett gemensamt hushåll i hyreslagens mening utan att sonen mer hade rollen som inneboende, något som även Hyresnämnden stämde in i. Hyresvärden menade också att dödsfallet inte alls var särskilt plötsligt eftersom kvinnan var 71 år och rökare.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hovrätten däremot fann att det var en fråga om sammanboende eftersom mor och son använde lägenheten gemensamt, umgicks och åt tillsammans, delade på hushållssysslor och på kostnaderna för boendet. Praxis för ett övertagande av hyreskontrakt är att parterna har bott tillsammans i tre år. Kravet på varaktighet ansågs dock vara uppfyllt eftersom dödsfallet kom så plötsligt.

Annons
Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.