HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Får ta över kontrakt efter fyra månaders sammanboende

Solna Mannen bodde fyra månader med sin mor innan hon dog. Nu får han överta hyresrätten trots att det krävs tre års sammanboende. Kvinnans död var så pass plötslig.

Kvinnan hyrde en femrumslägenhet i Solna sedan 1973. Under 2011 flyttade hennes son in i lägenheten efter en skilsmässa, för att hjälpa till med att handla och hålla sin mor sällskap. När kvinnan hastigt gick bort i december 2011 ansökte sonen om att få ta över hyreskontraktet.

Hyresvärden Signalisten menade att mamman och sonen inte hade ett gemensamt hushåll i hyreslagens mening utan att sonen mer hade rollen som inneboende, något som även Hyresnämnden stämde in i. Hyresvärden menade också att dödsfallet inte alls var särskilt plötsligt eftersom kvinnan var 71 år och rökare.

Annons
Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Hovrätten däremot fann att det var en fråga om sammanboende eftersom mor och son använde lägenheten gemensamt, umgicks och åt tillsammans, delade på hushållssysslor och på kostnaderna för boendet. Praxis för ett övertagande av hyreskontrakt är att parterna har bott tillsammans i tre år. Kravet på varaktighet ansågs dock vara uppfyllt eftersom dödsfallet kom så plötsligt.

Annons
Läs också Inget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshus Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" Mamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son Niobarnsfamilj hotades av vräkning - hade två lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.