HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsaffär stoppad av hyresnämnden

Solna Hyresnämnden satte på torsdagen stopp för en fastighetsaffär i Solna. Men det principiellt intressanta beslutet togs med siffrorna 2-1 och det var nämndens ordförande, hyresrådet, som reserverade sig. Något som är mycket ovanligt.

Bakgrunden är att Storstockholms Förvaltning AB (SSF) för drygt ett år sedan ville sälja fastigheten på Virebergsvägen 14-16 i Solna till den bostadsrättsförening som hyresgästerna bildat. Men förutsättningen för köpet var att det gick via ett dotterbolag till SSF, eftersom SSF därmed slipper skatt.

Detta är också en metod som flera kommuner tillämpar vid fastighetsförsäljningar, dock inte Stockholms Stad.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Hyresgästföreningen menar att dotterbolaget bör nekas förvärvstillstånd, eftersom det aldrig varit tänkt att bolaget långsiktigt ska förvalta fastigheten. Förvärvet står därmed i strid med lagen om förvärv av hyresfastigheter.

Man anser vidare att det enligt lagen inte ska ges tillstånd till sådana förvärv om syftet enbart är att göra en ekonomisk vinst.

Bostadsrättsföreningens ombud hävdar å sin sida att man ska se köpet som en sammanhållen affär, även om den genomfördes i flera led. Skulle den här typen av affärer inte godkännas så skulle det i många kommuner bli omöjligt för bostadsrättsföreningar att köpa fastigheter, påpekar man.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

Hyresnämndens två folkvalda ledamöter gick dock på Hyresgästföreningens linje om att köpet ska prövas i varje enskilt led och hänvisar även till två liknande fall från 2006.

Hyresrådet menar däremot att affären bör godkännas och reserverade sig mot beslutet. ”Lagen vill förhindra spekulation och att fastigheten ofta byter ägare, men här är den egentlige köparen bostadsrättsföreningen som har till syfte att långsiktigt förvalta fastigheten”, menar hyresrådet.

Ärendet kommer med största säkerhet att överklagas till hovrätten.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund
Läs också Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.