Annons

Fastighetsaffär stoppad av hyresnämnden

Solna Hyresnämnden satte på torsdagen stopp för en fastighetsaffär i Solna. Men det principiellt intressanta beslutet togs med siffrorna 2-1 och det var nämndens ordförande, hyresrådet, som reserverade sig. Något som är mycket ovanligt.

Bakgrunden är att Storstockholms Förvaltning AB (SSF) för drygt ett år sedan ville sälja fastigheten på Virebergsvägen 14-16 i Solna till den bostadsrättsförening som hyresgästerna bildat. Men förutsättningen för köpet var att det gick via ett dotterbolag till SSF, eftersom SSF därmed slipper skatt.

Detta är också en metod som flera kommuner tillämpar vid fastighetsförsäljningar, dock inte Stockholms Stad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen menar att dotterbolaget bör nekas förvärvstillstånd, eftersom det aldrig varit tänkt att bolaget långsiktigt ska förvalta fastigheten. Förvärvet står därmed i strid med lagen om förvärv av hyresfastigheter.

Man anser vidare att det enligt lagen inte ska ges tillstånd till sådana förvärv om syftet enbart är att göra en ekonomisk vinst.

Annons

Bostadsrättsföreningens ombud hävdar å sin sida att man ska se köpet som en sammanhållen affär, även om den genomfördes i flera led. Skulle den här typen av affärer inte godkännas så skulle det i många kommuner bli omöjligt för bostadsrättsföreningar att köpa fastigheter, påpekar man.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Hyresnämndens två folkvalda ledamöter gick dock på Hyresgästföreningens linje om att köpet ska prövas i varje enskilt led och hänvisar även till två liknande fall från 2006.

Hyresrådet menar däremot att affären bör godkännas och reserverade sig mot beslutet. ”Lagen vill förhindra spekulation och att fastigheten ofta byter ägare, men här är den egentlige köparen bostadsrättsföreningen som har till syfte att långsiktigt förvalta fastigheten”, menar hyresrådet.

Annons

Ärendet kommer med största säkerhet att överklagas till hovrätten.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.