Annons

Fastighetsaffär stoppad av hyresnämnden

Solna Hyresnämnden satte på torsdagen stopp för en fastighetsaffär i Solna. Men det principiellt intressanta beslutet togs med siffrorna 2-1 och det var nämndens ordförande, hyresrådet, som reserverade sig. Något som är mycket ovanligt.

Bakgrunden är att Storstockholms Förvaltning AB (SSF) för drygt ett år sedan ville sälja fastigheten på Virebergsvägen 14-16 i Solna till den bostadsrättsförening som hyresgästerna bildat. Men förutsättningen för köpet var att det gick via ett dotterbolag till SSF, eftersom SSF därmed slipper skatt.

Detta är också en metod som flera kommuner tillämpar vid fastighetsförsäljningar, dock inte Stockholms Stad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästföreningen menar att dotterbolaget bör nekas förvärvstillstånd, eftersom det aldrig varit tänkt att bolaget långsiktigt ska förvalta fastigheten. Förvärvet står därmed i strid med lagen om förvärv av hyresfastigheter.

Man anser vidare att det enligt lagen inte ska ges tillstånd till sådana förvärv om syftet enbart är att göra en ekonomisk vinst.

Annons

Bostadsrättsföreningens ombud hävdar å sin sida att man ska se köpet som en sammanhållen affär, även om den genomfördes i flera led. Skulle den här typen av affärer inte godkännas så skulle det i många kommuner bli omöjligt för bostadsrättsföreningar att köpa fastigheter, påpekar man.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Hyresnämndens två folkvalda ledamöter gick dock på Hyresgästföreningens linje om att köpet ska prövas i varje enskilt led och hänvisar även till två liknande fall från 2006.

Hyresrådet menar däremot att affären bör godkännas och reserverade sig mot beslutet. ”Lagen vill förhindra spekulation och att fastigheten ofta byter ägare, men här är den egentlige köparen bostadsrättsföreningen som har till syfte att långsiktigt förvalta fastigheten”, menar hyresrådet.

Annons

Ärendet kommer med största säkerhet att överklagas till hovrätten.

Läs ocksåGräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa detEn vildvuxen gräsmatta
Läs också Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre Bodde i både hus och hyrd lägenhet – men nu sätter hovrätten stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.