Annons

Fastighetsägarna befarar att investeringarna flyr

Göteborg Fas­tig­hets­ä­gar­na ser en rad problem med Frihamnsprojektet. "Om man inte får avkastning för sina pengar i Göteborg så får man det någon annanstans", säger Rikard Ljunggren.

Rikard Ljunggren, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna GFR, ser flera problem med de låga hyrorna på Frihamnen.

Dels väcker det frågor om hur de billiga lägenheterna ska förmedlas. Ska de reserveras specifikt för låginkomsttagare, exempelvis?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men Rikard Ljunggren tror också att de låga hyresnivåerna gör det svårt för byggarna att få lönsamhet i sina projekt. Då väljer många bolag att investera någon annanstans, befarar han.

– Jag upplever att det finns en marknadsskräck bland många. Man anser att det här är ett sätt att ”klämma åt höga vinster”. Men om man inte får avkastning för sina pengar i Göteborg så får man det någon annanstans. Då investerar man i Stock­holm i stället, säger han.

Annons

Andra tongångar är det hos Hyresgästföreningen. Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk expert, tycker att försöket på Frihamnen är ”fantastiskt”.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Sådana här mål om låga hyror pressar producenterna att minska sina kostnader.

Hyresgästföreningen deltar redan i arbetsgrupper där hyrorna i Frihamnen diskuteras, berättar han.

Annons

– Vi har sagt att vi ska vara med i hyressättningen. Där har vi ett stort ansvar.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.