HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna: Hårdare energikrav hotar renoveringar

Nyheter Hårdare energikrav för renoverade hus innebär högre byggkostnader – eller till och med rivning. Boverket har gått alldeles för långt, anser Fastighetsägarna Sverige.

Boverkets förslag att nya flerbostadshus inte ska förbruka mer än 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år är orimligt, anser branschorganisationen. Detta eftersom Boverkets byggregler också kräver att större renoveringar och ombyggnader lever upp till energikraven.

 – Väldigt få genomgripande ombyggnader kommer att genomföras i framtiden om nära-nollenergikraven ska vara gällande även för ombyggnader. I en del fall måste befintliga byggnader ersättas med nya för att kunna leva upp till nära-nollenergikrav det vill säga samhällets minimikrav, vilket är helt orimligt, säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.

I dag ligger kravet för nybyggen på 80 kWh per kvadratmeter och år och även allmännyttans branschorganisation Sabo varnar för att de nya kraven kan hota ombyggnader. ”Att tillgodose de föreslagna kraven i befintligt bestånd är i det närmaste omöjligt ur ett fastighetsekonomiskt perspektiv”, skriver Sabo i ett remissyttrande till regeringen.

Läs också Åtta hyreshus i Luleå förses med solceller Vätgas-el i Vårgårda dröjer - analys av risker blev en långkörare Nu återvänder hyresgästerna till Vårgårdas vätgashus Bara fyra av tio värdar i Stockholm har klimatmål

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.