HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna lämnar 17 500 ärenden till hyresnämnden

Göteborg Fastighetsägarna GFR har lämnat in material om 17 500 lägenheter till hyresnämnden. Ytterligare 27 000 ärenden är på väg in, som en del av stortvisten om hyrorna i Göteborg.

Handlingen är en konsekvens av att Fastighetsägarna GFR i mitten av januari strandade förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Hyran för 43 000 lägenheter i Göteborgsområdet blev därmed hängande i luften.

Branschorganisationen, som representerar många av de största privata fastighetsbolagen i Götaland, anser att förhandlingssystemet inte fungerar. Handlingen är därmed uttalat politisk. Hyresnämnden avgör i vanliga fall ett par hundra ärenden om året. Om 43 000 lägenheter ska gås igenom en och en så riskerar hyresnämndens arbete att lamslås i flera år framöver. 

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

– Hyresnämnden kommer säkert att göra vad de kan, men det är en stor utmaning, för det här är en volym de inte är rustade för, säger Rudolf Antoni, tf vd för Fastighetsägarna GFR.

Han gör ingen hemlighet av att målet i förlängningen är att få till stånd marknadshyror i Sverige.

– Vi anser inte att det nuvarande hyressättningssystemet fungerar, säger Rudolf Antoni.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Han tillägger att Fastighetsägarna under de kommande veckorna tänker lämna in ytterligare 27 000 ärenden.

Tror du att det verkligen kommer att sluta med att hyresnämnden går igenom 43 000 enskilda ärenden?

– Det skulle förvåna mig om inte nämnden kommer att föreslå någon annan typ av lösning. Jag ser inte riktigt hur de skulle klara av det annars. Men vi är villiga att hantera det ifall de vill gå igenom varje enskilt ärende.

Läs ocksåSlaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det senDaniel Carlenfors, Linda Danielsson och Marit Tollesson var med i kampen mot Stena Fastigheters renoveringsplaner 2012.

LÄS MER:

100 000 privathyror strandade

Fakta: Är du berörd?

43 600 lägenheter ingick i den förhandling om nya hyror som nu strandat på Fastighetsägarnas begäran.

Bland de större fastighetsägare som står bakom strandningen hör bland andra Wallenstam, Stena Fastigheter, Ivar Kjellberg och Ernst Rosén.

Läs också "Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningar Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.