HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägarna: ”Vi står inför en annan värld”

Nyheter Tydliga spelregler vid hyresförhandlingen: Ja! Tvistelösning av en oberoende part: Hurra! Däremot anser Fastighetsägarna att Hyreskommissionen helt missar målet när den diskuterar friare hyressättning.
Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen skriver under på de flesta förslag till förändringar – men inte på Hyreskommissionens beskrivning av värdarnas hyresintäkter.

Fastighetsägarna – organisationen som sitter mittemot Hyresgästföreningens under de årliga förhandlingarna – läser summeringen av Hyreskommissionens förslag med växande optimism. Framför allt hoppas man att ord blir verklighet beträffande den oberoende instans som ska kunna fatta beslut när parterna inte kommer överens.

Enligt Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen råder för närvarande inte jämvikt vid förhandlingsbordet.

Läs också3 000 gotlänningar vill bli medlemmar i Stockholm

– I dag sitter man och väntar tills fastighetsägare accepterar budet som ligger – vilket de senaste åren varit betydligt under de fastighetsrelaterade kostnaderna. Då är det lätt att inse att det inte rör sig om resultatet av en förhandling mellan likvärdiga parter.

Hyreskommissionens första slutsats – att fastighetsägarnas kostnader täckts av hyresutvecklingen samt den gynnsamma ränteutvecklingen – är alltså direkt felaktig, menar han.

– Räntenivån är det enda som har räddat situationen. Men nu står vi inför en annan värld. Vi kommer att få höjda räntor som inte längre kommer att kunna driva totalavkastningen.

Läs ocksåMiljardsatsning i rullning - men har folk råd att bo kvar?

Att Hyreskommissionen har insikt om att förutsättningarna för de årliga förhandlingarna måste förändras är mycket positivt, anser Tomas Ernhagen.

– Det viktigaste är att vi kan komma överens om vilka principer som ska avgöra hyressättningen – så att vi vet vad vi förhandlar om.

– Vi tolkar ett par av punkterna som att man vill säkerställa att de årliga förhandlingarna inte endast ska täcka fastighetsägarens kostnader utan även ta hänsyn till den övergripande samhällsekonomiska utvecklingen. Det är jättebra att de har den insikten, om vår tolkning stämmer.

Läs ocksåHyresgästföreningen försvarar hyresgäst som anklagas för hot

Däremot är Tomas Ernhagen konfunderad över hur en modell där ekonomisk bestraffning delas ut till en part som bryter tidsbegränsningen i förhandlingen skulle se ut.

– Det kan bli svårt att veta vem som är ansvarig för att en förhandling drar ut på tiden, så det blir lite knepigt att dela ut en sådan sanktion.

Varför Hyreskommissionen ger sig in i ett resonemang kring avskaffandet av bruksvärdesprincipen förstår han heller inte poängen med.

– Det är inte detta man menar när man talar om en friare hyressättning och avtalsfrihet. De som pratar om detta vill lyfta diskussionen kring förhandlingsfrihet mellan hyresvärden och hyresgästen samt hur starkt besittningsskyddet ska vara.

Hyreskommissionen vill motverka stora hyreshöjningar i samband med renoveringar. Tomas Ernhagen har förståelse för att det finns en sådan diskussion idag, men bedömer att det inte skulle vara en fråga med ett välsmort förhandlingssystem.

– Om vi hade fått till en bättre fungerande årlig förhandling, som täcker fastighetsägarnas driftskostnader, inklusive löpande underhåll och avkastningskrav, tror jag att vi hade blivit av med det här bruksvärdesunderskottet som byggts upp. Då hade det varit enklare att bejaka en långsiktig förvaltning.

Läs också Hyresgäster i Hässleholm får förhandla hyran själv Västeråsare ockuperade döde pappans lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.