Annons

Fastighetsägarna vill höja hyran i snitt 3,5 procent

Jönköping Fastighetsägarna GFR vill höja hyran med i genomsnitt 3,5 procent nästa år i sex Jönköpingskommuner. Yrkandet är mer eller mindre ansvarslöst, anser Hyresgästföreningen.

Totalt berörs drygt 1 000 lägenheter i kommunerna Sävsjö, Gnosjö, Vaggeryd, Gislaved, Värnamo och Vetlanda. Höjningarna spänner från 2,7 procent som lägst till 4,2 procent som högst.

Hyresgästföreningens förhandlare Brigitte Widell är måttligt imponerad av yrkandena, som i snitt landar på 3,5 procent i höjning från 1 januari.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Jag tycker inte att man tar sitt ansvar med tanke på det ekonomiska läge vi har i dag och vad marknaden tål. Vi har sagt att vi ska vara återhållsamma i år, med tanke på att räntorna är nästan noll, vi har ingen inflation och taxehöjningarna är marginella. Men i det här ser jag ingen återhållsamhet överhuvudtaget, säger Brigitte Widell.

Annons

Mattias Peterson är näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna GFR och rycker in eftersom ansvarig förhandlare är ledig.

– Det är klart att man kan tala om låg kostnadsutveckling men det är inte det som ska påverka hyrorna. Vi anser att läge, standard och förvaltningskvalitet är det viktiga, precis som intentionen är i den nya lagstiftningen, och då är kostnaderna i sig inte relevanta. Vi ser detta ur ett längre perspektiv för att fastighetsägarna ska kunna tillgodose de behov som finns så att hyresgästerna trivs, säger Mattias Peterson.

Annons
Läs också94 miljoner skäl för förhandlingsystemet

Enligt Mattias Peterson handlar hyresförhandlingarna i huvudsak om en bruksvärdering. Detta motsätter sig Hyresgästföreningen som anser att hyresutveckling och bruksvärdering är två olika saker och som sker vid två olika förhandlingar. En bruksvärdering kan ske löpande under året för att justera en oskälig hyresnivå men ska inte blandas in i de årliga hyresförhandlingarna, som främst handlar om allmänna kostnadsutvecklingar, enligt Hyresgästföreningen.

Läs också Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent Ökade kostnader bakom hyreskrav i Lysekil Eftersläntaren Leifab höjer hyran med 2,5 procent Fältharen höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.