Annons

Fattade beslut på lång sikt

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Medlemsavgiften blir oförändrad och regionstyrelsens förslag till budget och verksamhetsplan för 2015 och 2016 gäller. Det står klart efter regionfullmäktiges höstmöte i helgen.

I lördags samlades Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborgs högsta beslutande organ, regionfullmäktige, i Herrljunga. Ledamöterna hade bland annat att besluta om budget och verksamhetsplan.

Samtliga regionstyrelsens förslag gick igenom. Det betyder till exempel att regionen kan anställa projektarbetare till satsningen på fler aktiva medlemmar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Mötet beslutade också att regionens medlemsavgift ska vara oförändrad, 75 kronor per månad, de kommande två åren. Vad som händer därefter är oklart. Enligt Lennart Derehag, ordförande i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, är det inte otänkbart att det i framtiden blir en gemensam avgift för alla landets regioner.
– Därför är det onödigt att vi ändrar nu och sedan får justera upp eller ner, säger han.

Annons

Vanligtvis tar mötet beslut på ett års sikt, men nu var det alltså fråga om två år framåt. En anledning är att föreningens nationella verksamhetsmål, Agenda 2016, löper ut då.
– Ibland är det bra att lyfta blicken i ett längre perspektiv. Nu jobbar vi enligt Agenda 2016 resten av tiden, men om det kommer nya aktiviteter från förbundet kan vi tänka om, säger Lennart Derehag.

Mötet antog också nya direktiv för hur Hyresgästföreningens lokaler ska användas. De innebär till exempel att lokalerna inte ska lånas ut till politisk verksamhet eller till religiösa samfund.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Hittills har det inte funnits några gemensamma riktlinjer i regionen, vilket ibland blivit ett problem för förtroendevalda som sköter uthyrningen i bostadsområdena. Ambitionen var att göra det enkelt för dem.
– Vi slipper ta ställning i varje enskilt fall. Det kanske kan verka fegt, men det viktigaste är att alla behandlas lika, säger Lennart Derehag.

Annons

Direktiven gäller under förutsättning att det inte finns avtal om annat med fastighetsägaren.

Fakta: Besluten på regionfullmäktige 2014

Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborgs fullmäktigemöte den 22 november 2014 klubbade igenom följande:

Strategisk verksamhetsplan 2015-2016. Inriktningen står på tre ben: öka hyresgästers inflytande vid ombyggnation, opinionsbilda för rätten att bo till rimlig kostnad samt utveckla folkrörelsen.
Strategisk budget för 2015-2016. Finansieringen för de tre områdena i punkten ovan. Dyraste posten är Utveckla folkrörelsen med en budget på 3,6 miljoner varav 3 miljoner går till projektet att hitta fler aktiva medlemmar.
Oförändrad medlemsavgift 2015-2016. Det kostar fortfarande 75 kronor per månad.
Direktiv för användande av Hyresgästföreningens lokaler. Bland annat att lokalerna inte ska lånas ut till politisk verksamhet eller till religiösa samfund.
Förslag till förhandlingsrutiner 2015. Handlar bland annat om hur ansvarsfördelningen mellan tjänstemän och förtroendevalda hyresgäster i förhandlingsdelegationerna.

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner Regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.