Annons

Mölndalsbostäders vinstöverföring överklagas – igen

Mölndal Hyresgästföreningen fortsätter driva frågan om Mölndalsbostäders vinstöverföring. Efter att ha gått bet i två instanser går man nu till Högsta Förvaltningsdomstolen

Hem & Hyra har tidigare skrivit om turerna runt Mölndalsbostäders pengar. Bakgrunden är att kommunen plockat ut stora belopp ur bolaget, störst mängd i hela landet. Detta trots att det finns lagar som förbjuder att man tar ut så stora summor. Däremot finns det inget straff för brottet inskriven i lagen.

Inte heller går det rent lagtekniskt att överklaga överföringen av pengar från Mölndalsbostäder till koncernbolaget Kvarnfallet. Men däremot finns möjligheten att pröva om kommunstyrelsen hade rätt när man sade att bolaget agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Detta beslut har två hyresgäster överklagat med hjälp av Hyresgästföreningen. I förvaltningsrätten förlorade hyresgästerna, men målet överklagades till kammarrätten. Nu har dock rätten sagt nej till att över huvud taget pröva frågan.

Nu kommer Hyresgästföreningen att råda hyresgästerna att överklaga igen. Denna gång till Högsta förvaltningsdomstolen, som kan tvinga kammarrätten att upphäva sitt beslut och pröva frågan.

Annons

– Vi vill köra det här i botten. Den här lagstiftningen är relativt ny och har aldrig prövats i högre instans, så det finns ett prejudicerande värde, säger Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästernaTvå hus i sex-sju våningar med avskalade gråbeige betongfasader mot gatan och träfasad med balkonger in mot gårdarna. Ytterligare ett hus i bakgrunden. Gränskande träd, bland annat en stor björk längst till höger i bild. Det är ännu oklart om investeringstödet för husen i Rickomberga kommer att betalas ut.

Kommunstyrelsens före detta ordförande Hans Bergfelt (M), sade 2014 till Hem & Hyra att han anser att det är ett feltänk att Mölndalsbostäders pengar ska vara öronmärkta för hyresgästernas behov. Tvärtom tillhör de ägarna, det vill säga alla skattebetalare i kommunen.

Hyresgästföreningen menar tvärtom att Mölndalsbostäders hyresgäster på detta vis utsätts för dubbelbeskattning.

Annons

– Vi tycker inte att en kommun ska kunna tömma ett bolag på hyresgästernas pengar. När det finns en lag mot det ska man inte kunna komma undan med det. Får vi inte rätt i Högsta förvaltningsdomstolen så får vi vända oss till regeringen och fråga ”ska det vara så här?”, säger Roger Höög. 

Läs ocksåMisshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt
Läs också Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.