HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mölndalsbostäders vinstöverföring överklagas – igen

Mölndal Hyresgästföreningen fortsätter driva frågan om Mölndalsbostäders vinstöverföring. Efter att ha gått bet i två instanser går man nu till Högsta Förvaltningsdomstolen

Hem & Hyra har tidigare skrivit om turerna runt Mölndalsbostäders pengar. Bakgrunden är att kommunen plockat ut stora belopp ur bolaget, störst mängd i hela landet. Detta trots att det finns lagar som förbjuder att man tar ut så stora summor. Däremot finns det inget straff för brottet inskriven i lagen.

Inte heller går det rent lagtekniskt att överklaga överföringen av pengar från Mölndalsbostäder till koncernbolaget Kvarnfallet. Men däremot finns möjligheten att pröva om kommunstyrelsen hade rätt när man sade att bolaget agerat ”inom ramen för de kommunala befogenheterna”.

Läs ocksåKommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer”

Detta beslut har två hyresgäster överklagat med hjälp av Hyresgästföreningen. I förvaltningsrätten förlorade hyresgästerna, men målet överklagades till kammarrätten. Nu har dock rätten sagt nej till att över huvud taget pröva frågan.

Nu kommer Hyresgästföreningen att råda hyresgästerna att överklaga igen. Denna gång till Högsta förvaltningsdomstolen, som kan tvinga kammarrätten att upphäva sitt beslut och pröva frågan.

– Vi vill köra det här i botten. Den här lagstiftningen är relativt ny och har aldrig prövats i högre instans, så det finns ett prejudicerande värde, säger Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Kommunstyrelsens före detta ordförande Hans Bergfelt (M), sade 2014 till Hem & Hyra att han anser att det är ett feltänk att Mölndalsbostäders pengar ska vara öronmärkta för hyresgästernas behov. Tvärtom tillhör de ägarna, det vill säga alla skattebetalare i kommunen.

Hyresgästföreningen menar tvärtom att Mölndalsbostäders hyresgäster på detta vis utsätts för dubbelbeskattning.

– Vi tycker inte att en kommun ska kunna tömma ett bolag på hyresgästernas pengar. När det finns en lag mot det ska man inte kunna komma undan med det. Får vi inte rätt i Högsta förvaltningsdomstolen så får vi vända oss till regeringen och fråga ”ska det vara så här?”, säger Roger Höög. 

Läs ocksåRättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om
Läs också Nej till frysbox ”Det räcker med frysfack” Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.