HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Filmade sina grannar – blir av med lägenheten

Enköping Mannen som tagit för vana att filma sina grannar har vänt sig till bland annat regeringen, JO, JK och försvarsmakten för att få stöd i sin konflikt med hyresvärden. Men efter en dom i Svea hovrätt måste han nu själv flytta ut omedelbart.
Svea hovrätt gick på hyresvärdens och hyresnämndens beslut i fallet med den filmande grannen, som nu fått besked att han genast måste lämna sin bostad.

Både grannar och personal hos bostadsföretaget har länge känt sig trakasserade och förföljda av en man i 40-årsåldern som hyr en lägenhet i centrala Enköping.

Mannen hamnade tidigt i konflikt med andra familjer i hyreshuset när han flyttade in för några år sedan. Han har sedan tagit för vana att på ett närgånget sätt, med oklart syfte, filma grannar, anställda hos bostadsföretaget och anlitade entreprenörer.

Läs ocksåNu förklarar paret: "Därför äter vi grannarnas sopor"En man och en kvinna i ett fönster visar två plastbyttor med mat.

Inspelningarna har för det mesta gjorts i trappuppgångar eller ute på gården. Men det har hänt att mannen följt efter och filmat en granne även när hon besökt exempelvis Ica och Systembolaget.

Enligt hyresvärden har filminspelningarna gjorts på ett sätt som uppfattats som hotfullt och integritetskränkande av de utsatta.

En av grannarna berättade när fallet var uppe i hyresnämnden att hon känt sig ständigt påpassad av mannen.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Han filmar mig när jag går ut och när jag kommer hem från mitt arbete. Han kan dyka upp var som helst. Jag har sagt till att jag inte vill bli filmad men han bara fortsätter. Det är ett stressmoment, berättade kvinnan.

Värden har också haft synpunkter på att hyresgästen fört oväsen, slängt ned saker på balkongen under där han själv bor och kört bil inne på gården i strid mot bestämmelserna.

När bostadsföretaget försökt få rätt att vräka den filmande hyresgästen har han gått till aggressivt motangrepp.

Läs ocksåBröderna Kopp vräks – lägenheter ska bli bröllopssviterBröderna Kopp sitter i solen på trädäcket bara ett stenkast från Kalmarsund.

Mannen har hävdat att det i själva verket är han som blivit trakasserad av sina grannar. Bland annat i form av att de bankar så att hela fastigheten skakar och orsakar dålig lukt i den gemensamma hissen.

”Situationen är extremt allvarlig. Min och mina anhörigas hälsa är hotad och går kanske aldrig att reparera”, skriver han i en många inlagor till hyresnämnden.

Mannen har under den pågående konflikten anmält hyresvärden till JO och JK. Han har också sökt stöd för sin sak hos regeringen, riksdagen, försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Säpo och flera andra instanser.

Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och fattade ett beslut som innebär att den filmande hyresgästen måste lämna sin lägenhet.

Mannen accepterade inte beslutet, utan hävdade att hyresnämnden och andra svenska domstolar inte har jurisdiktion över honom. Det vill säga att domstolarna saknar rättsbefogenheter i fall som rör mannen.

Trots den synen på rättsläget gjorde den filmande hyresgästen ett överklagande till Svea hovrätt, som dock avslogs i en nyligen meddelad dom.

Mannen är i och med hovrättens beslut, som inte kan överklagas, nu skyldig att genast flytta ut från sin lägenhet.

Läs också Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen HD:s beslut: Maries fall prövas inte – tvingas böta 23 800 kronor för att ha skrivit barnen på fel adress

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.