Annons

Fler brott i Gävle centrum än i Andersberg

Gävle ​Risken att bli överfallen utomhus är större i centrala Gävle än i baktalade Andersberg. Ändå har stadsdelen dåligt rykte.
I Gävle talar man mycket om Andersberg. I Borlänge är det Tjärna Ängar och i Uppsala Gottsunda. Varje stad har sin stadsdel som är baktalad och ökänd. Men Hem & Hyras sammanställning av brottsligheten i sju städer i Mellansverige; Gävle, Borlänge, Karlstad, Örebro, Västerås, Eskilstuna och Uppsala, visar att det inte har någonting att göra med hur många brott som begås.
I alla städerna ser det ut som i Gävle. Även polisen i de olika städerna är överens.
– Men det är olika typer av brott. Där krogarna finns blir det bråk, vid affärerna snatterier och i bostadsområden inbrott, säger Mikael Hedström på Gävlepolisen.
 
2010 begicks 198 våldsbrott på allmän plats i centrala Gävle och i Andersberg 30. 30 personer rånades i centrala Gävle och fyra i Andersberg. Bara vad gäller bostadsinbrott är siffran högre för Andersberg 19 inbrott mot 14 i centrum. I Andersberg precis som i centrum, finns både lägenheter, radhus och villor.

Gemensamt för de impopulära bostadsområdena är att det finns många kriminella som bor där.
– Många av missbrukarna bor i Tjärna Ängar. De begår inte brotten där, men vi kommer ofta dit för att plocka upp dem, säger Sven-Åke Petters på Borlängepolisen.

Det kan förstås påverka hur tryggheten uppfattas i ett bostadsområde. Forskning visar att trygghet handlar mycket om att ha bra utomhusbelysning, att klotter tvättas bort och att affärer är öppna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Polisen Robert Alvrud i Uppsala efterlyser en mer nyanserad mediebild.
– De boende jag möter trivs. Men rapporteras det många brott under en tid ställs det krav på att polisen ska vara på plats. Fler poliser upptäcker fler brott, så det blir till viss del självuppfyllande. Det är väl en utopi att medierna skulle rapportera lika mycket positiva nyheter från ”problemområden”, men jag tror att det skulle göra skillnad. 

Annons
 
 

Läs också Mamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred” Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.