HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler får lägenhet från bostadsförmedlingen

Nyheter Antal hyresrätter som förmedlas via bostadsförmedlingarna i Stockholm och Malmö ökar, medan Göteborg noterar en liten nedgång.

”Det är omöjligt att få en lägenhet via bostadsförmedlingen” är ett konstaterande som du säkert hört flera gånger från bostadsletande vänner eller rent av sagt själv. Riktigt så nattsvart är det dock inte att få en hyresrätt via förmedlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Siffror som Hem & Hyra tagit fram visar att alltfler lägenheter förmedlas i Stockholm och Malmö, medan en liten nedgång noteras i Göteborg.
Boplats syd, som verkar i malmöregionen, startade 2009. Året därpå förmedlade man 2 480 lägenheter. I fjol var siffran uppe i 4 365 lägenheter. Samtidigt har antalet fastighetsägare som lämnat lägenheter till förmedlingen ökat från 14 till 34. MKB i Malmö är det enda kommunala bostadsbolaget som är anslutet. Resterande är privatvärdar med skiftande storlek på fastighetsbeståndet. Krister Hjelm, chef för Boplats syd tror att den uppåtgående trenden fortsätter och hoppas på att fler kommunala bolag ska ansluta sig.

– Vi har lyssnat på synpunkter från hyresvärdarna. Bland annat har vi gjort om kösystemet. Numera kräver vi att bostadssökande som kallas till visning måste tacka ja eller nej inom två dagar. Om den sökande tackar ja och sen inte dyker upp tre gånger så spärras man från kön i ett halvår. Det gör att vi säkerställer att det kommer folk på visningarna, säger Krister Hjelm.

Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

I Stockholm har antalet förmedlade lägenheter ökat jämfört med för fem år sedan. Ett antal större fastighetsägare har anslutit sig de senaste åren, däribland Signalisten i Solna och Värmdöbostäder. Wallenstam och Stena har också gått från att lämna hälften till att lämna i princip allt. Andelen nyproducerade lägenheter som förmedlas har blivit fler. I och med att bostadsbyggandet väntas öka kommer också fler lägenheter att komma in till bostadsförmedlingen, tror Marika Nordström, chef för marknadsavdelningen på Bostad Stockholm.

Boplats Göteborg är ingen formell bostadförmedling, utan en annonsplats med syfte att samla så många fastighetsägare som möjligt. De kommunala bolagen har i dagsläget även en intern kö för sina nuvarande hyresgäster som vill byta bostad inom bolaget. Men det finns ett politiskt mål att alla lediga lägenheter ska komma ut på Boplats Göteborg.

– Omsättningen på lägenheter är låg. Det rör inte på sig. Men det ska byggas en del under de närmaste åren, vilket förhoppningsvis kommer göra att fler bostäder förmedlas, säger vd:n Maria Meyer-Martins.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler


Läs också Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn Klaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.