Annons

Fler hyresgäster sökte hjälp i norra Skåne och södra Halland

Skåne Antalet medlemsärenden i Hyresgästföreningen Region norra Skåne når nya höjder. Under 2017 handlade den juridiska enheten 2 072 ärenden, vilket är den högsta siffran på flera år. Den vanligaste anledningen till att hyresgästerna sökte hjälp var att de led av brister i sitt hem.
Foto: Gry Ellebjerg
Lillemor Nordhöj, juridikchef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne, kopplar samman ökningen av antalet ärenden med en allt hårdare bostadsmarknad.

Medlemsärendena hos Hyresgästföreningens juridiska enhet i Region norra Skåne ökade med 15 procent under 2017.

– De senaste åren har antalet ärenden inte varit över 2 000 stycken. På det sättet kan man säga att det har skett en markant ökning, säger Lillemor Nordhöj, chef över den juridiska enheten vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lillemor Nordhöj kopplar ihop ökningen av antalet ärenden med den rådande bostadsbristen.

– Bristen på hyresrätter gör att hyresgästerna inte lika lätt kan byta bostad om de är missnöjda med sitt boende, säger hon.

Annons

Det är framför allt ärenden som rör brister i lägenheten eller de allmänna utrymmena som har ökat under 2017. Det är även dessa ärenden som är den vanligaste anledningen till att hyresgäster söker hjälp i regionen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Trots ökningen är det relativt få ärenden som går vidare till hyresnämnden.

– Kraven har ökat men genom förhandlingar med värden klarar vi av att lösa de flesta åtgärdsförelägganden innan de går vidare till hyresnämnden, säger Lillemor Nordhöj och berättar att det framför allt är skadeståndskrav och uppsägningar som drivs vidare i tingsrätt och hyresnämnd.

Annons

 

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.
Fakta: De vanligaste ärendetyperna hos Hyresgästföreningen Region norra Skåne 2017

Brister i lägenheten

Brister i allmänna utrymmen

Hyran

Störningar

Skadeståndskrav

Fakta: Antalet medlemsärenden hos Hyresgästföreningen Region norra Skåne

2017: 2 072 stycken

2016: 1 804 stycken

2015: 1 500 stycken

2014: 1 660 stycken

Läs också Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.