Annons

Fler kvinnor till Vätterhem

Jönköping Vätterhems hyresgäster är helnöjda. Men sjukfrånvaron bland Vätterhems personal har ökat och det är männen som styr, visar årsredovisningen för 2010. Men i år har det anställts fler kvinnor.

Vätterhem, med drygt 8 100 lägenheter, fick höga betyg av sina hyresgäster i sin årliga enkät, vilket gav en rad utmärkelser när konsultföretaget Aktivbo jämförde 60 kommunala bostadsbolag. Det var inte ovanligt, Vätterhem har prisats för sin service och kvalitet under flera års tid.

– Hyresgästerna gillar oss år ut och år in. Det är roligt, säger Christer Ask, Vätterhems personalchef.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När det gäller personalen inom Vätterhem så fanns det förra året 137 anställda, varav 56 var kvinnor. Könsfördelningen var även ojämn i ledningen; 6 män och 3 kvinnor satt i styrelsen, vd var man och Vätterhems ledningsgrupp bestod av 5 män.

”Målsättningen i företagets jämställdhetsarbete är dock att i möjligaste mån utforma arbetsförhållanden så att de lämpar sig både för män och kvinnor.” står att läsa i årsredovisningen. 

– Jag har inget egentligt svar på varför det ser ut som det gör. Däremot så har vi anställt fler kvinnor under senare tid. Vår nya ekonomichef är kvinna och vi har anställt tre kvinnor till vår byggavdelning som nu består av tre män och tre kvinnor. Så det här är i förändring. När det gäller styrelsen så är det ju inget som vi kan förändra, säger Christer Ask.

Annons
Läs ocksåMinussiffror för tre av länets allmännyttor

Sjukfrånvaron hos Vätterhems personal har under flera år legat kring 4 procent av arbetstiden men under 2010 ökade den till 6,9 procent. När det gäller de kvinnliga anställda så fördubblades sjukfrånvaron, från 4 procent till 8 procent.

Vad har hänt?

– Vi har bra fokus på det här. Visst är 7 procent högt för vår bransch. Men det handlar om långtidssjukskrivna som vi inte fått tillbaka i jobbet och det beror på allvarliga åkommor, säger Christer Ask.

Läs ocksåNytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Långtidssjukskrivningarna handlar om cancer och hjärtsjukdom men även krigstrauma. Vätterhem ser inga behov till ökade insatser för att få ned sjukfrånvaron.

Annons

– Det här handlar om allvarliga sjukdomar och det är ingenting som beror på jobbet så vitt vi kan se, säger Christer Ask.

Vätterhem gick 17 miljoner kronor i vinst förra året

Läs också Kopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag Kämpigt för de små allmännyttorna i Värmland EHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.