Annons

Fler lägenheter reserveras för gäststudenter i Linköping

Linköping Linköpings universitet får allt fler gäststudenter från andra länder. Därför utökar universitetet antalet bostäder som man hyr av Studentbostäder och sedan hyr ut i andra hand.

Sedan början av 2000-talet finns ett löpande avtal mellan Linköpings universitet och kommunala hyresvärden Studentbostäder om blockuthyrning. Universitetet hyr ett antal korridorrum av Studentbostäder för att sedan kunna förmedla dessa till studenter från utländska lärosäten. Det handlar om studenter som kommer till Linköping för att studera under delar av sin utbildningstid.

Avtalet omfattade under förra läsåret 450 korridorrum, men behovet har ökat. Universitetet framförde därför önskemål om att få utöka med ytterligare 17 korridorrum och 30 enrumslägenheter inför terminsstarten om några veckor. Vid blockuthyrning av minst tre lägenheter som ska hyras ut i andra hand krävs enligt hyreslagen att hyresnämnden godkänner avtalet. Nyligen beslutade nämnden att säga ja till utökningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Varför hyr inte de här studenterna bostad direkt av er eller andra hyresvärdar i stället?

Annons

– De internationella studenterna har en svårare situation genom att de inte kan vårt kösystem och kanske inte vet förrän en månad innan att de ska just till Linköping, säger Studentbostäders vd Simon Helmér.

Enligt Simon Helmér är detta en vanlig lösning, både i Sverige och internationellt.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

– När jag själv läste i USA var jag garanterad bostad genom universitetet. Det är så det funkar, säger han.

Annons

Universitetet betalar den vanliga hyran för lägenheterna men med ett tillägg på 1 000 kronor per bostad och år, som läggs på andrahandshyran. Anledningen är att omflyttningsgraden är högre i dessa rum och lägenheter, vilket kan ge ökat slitage, högre underhållskostnader och större administrativa kostnader än för andra motsvarande studentbostäder.

Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland Ena vann 5000 kronor i uppsatstävling Allt fler studenter ratar korridoren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.