Annons

Fler nybyggen i Göteborg

Göteborg ​Byggandet ökar i Göteborg. Under första halvåret i år började 1 305 nya lägenheter byggas, vilket är hela 80 procent fler än samma period året innan. Men det är däremot inte så mycket som hinner bli inflyttningsklart i år.

​Fastighetskontoret i Göteborg summerar varje halvår bostadsbyggandet i staden och av den senaste rapporten som gäller perioden januari-juli i år framgår att det vid halvårsskiftet pågick byggnationen av omkring 3 500 bostäder på olika platser i staden.

Annons
Mest byggs det på Norra Älvstranden, där omkring 550 nya bostäder håller på att ta form. I centrum har 267 lägenheter byggstartats liksom i Örgryte där tillskottet blir drygt 220 lägenheter.
Av de under våren påbörjade byggena är 777 lägenheter hyresrätter – betydligt fler än året innan. En förklaring är att de allmännyttiga bolagen som under hela 2006 inte byggde en enda ny lägenhet nu är igång med flera hyresprojekt. Till dem hör bland andra Bostadsbolagets bygge på Stapelbädden på Eriksberg och Poseidons påbyggnad i Kaverös.
Också privata byggherrar är igång på flera håll bland annat på Smörgatan i Kallebäck där AF Bygg i Göteborg AB bygger 92 hyresrätter.
Däremot är det många av de pågående byggena som inte hinner bli inflyttningsklara under året. Under första halvåret blev 552 nybyggda lägenheter klara för inflyttning och det är betydligt färre än under samma period året innan.
Fastighetskontoret bedömer att cirka 1 400 lägenheter kommer att hinna bli inflyttningsklara innan årets slut, vilket ligger under målet på 2000 nya lägenheter årligen. Det är dock att anse som en tillfällig svacka, menar fastighetskontoret, eftersom betydligt fler lägenheter kommer att färdigställas under 2008 och 2009.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.