Annons

”Folk har rätt att veta”

Uddevalla Förra veckan strandade hyresförhandlingen mellan Uddevallahem och Hyresgästföreningen. Nu informerar värden alla boende om hur mycket pengar föreningen kostar.

Uddevallahems hyresavier för februari ser lite annorlunda ut mot tidigare. Värden har valt att specificera kostnaderna för olika poster till Hyresgästföreningen. Det handlar om totalt 40 kronor per månad och hyresgäst, pengar som täcker förhandling, lokaler och boinflytande/fritidsmedel. Avierna skickades i helgen och når hyresgästerna med start i dag. 

Enligt stiftelsen Uddevallahems vd Thomas Aebeloe finns det många skäl till att informationen går ut kort efter att förhandlingarna om årets hyra strandat.
– Ett skäl är att den här kostnaden aldrig redovisas, när det gäller allt annat ska vi vara fullständigt transparenta. Det är läge att diskutera och göra hyresgästerna uppmärksamma på vad Hyresgästföreningen kostar, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad hoppas du att informationen ska leda till?
– Jag hoppas inte på något, detta är ett klargörande från vår sida. Vi diskuterar aldrig motpartens kostnader, men folk har rätt att veta, säger Thomas Aebeloe.

Uddevallahem och Hyresgästföreningen har ett avtal om kollektiv förhandling. Det innebär en kostnad på 12 kronor per månad för samtliga boende, oavsett om de är medlemmar eller inte. Man kan dock välja att själv förhandla med sin värd, och slipper då den summan som ligger inbakad i hyran.
Thomas Aebeloe säger att han generellt sett tycker att det är bra med en motpart och att kollektiv förhandling underlättar. Men han tycker ändå att det är viktigt att informationen om avgiften kommer ut.
– Folk i allmänhet har nog inte klart för sig att de betalar till Hyresgästföreningen, säger han. 

Annons

Boinflytande och fritidsmedel kostar 1,1 miljoner per år och summan kommer parterna fram till via ett gemensamt avtal. Vd:n vill inte svara på om han tycker att avtalet är för dyrt.
– Det får vi värdera från gång till gång. Jag behöver mer tid i bolaget för att få en känsla för vad Hyresgästföreningen gör, säger Aebeloe, som tillträdde i december.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

På Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg är läget inte särskilt nervöst som en följd av Uddevallahems redogörelse enligt Lars-Göran Andersson, chef för lokal utveckling.
– Detta är ingen hemlighet från vår sida, säger han.

Samtliga hyresgäster hos Uddevallahem kan söka pengar ur potten på 1,1 miljoner som är öronmärkt för fritidsmedel och boinflytande. Pengarna kan användas till sopsorteringsprojekt, grannar som går ihop och snyggar till på gården eller pysselverksamhet för områdets barn bland annat. Även bostadsmöten finansieras med dessa pengar och de hålls i kvarterslokaler som värden alltså står för.
– Vi kommer överens om inriktningen med Uddevallahem och värden får en avstämning varje kvartal. Det handlar om cirka 20 kronor per månad och hyresgäst för boinflytande och fritidsmedel. Jag tycker att den summan är rimlig, säger Lars-Göran Andersson.

Annons

Relaterat: Här hittar du  Hem & Hyras artikel om de strandade förhandlingarna i Uddevalla.
Och här finns informationen som Uddevalla skickar till sina hyresgäster (PDF).

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Fakta: Kostnaderna utslaget per hyresgäst och månad

Hyressättningsavgift: 12 kronor (hyresgäster som ställer sig utanför det kollektiva förhandlingssystemet och förhandlar själv slipper avgiften).
Boinflytande- och fritidsmedel: 21 kronor. Här ingår till exempel kostnader för bostadsmöten, fritidsverksamhet för barn och unga och olika hyresgästprojekt som främjar trivseln på området. Uddevallahem och Hyresgästföreningen skriver avtal om kostnader och innehåll.
Lokaler: 7 kronor. (Kvarterslokalerna har alla boende tillgång till.)

(Uddevallahems uträkning.)

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.