Annons

”Folk vågade inte ta lägenheten”

Göteborg Kim Jonsson och hans sambo hade stålsatt sig för en lång väntan i bostadskön. Men efter bara en månad blev de erbjudna en av Stena Fastigheters nyrenoverade lägenheter i Askim. "Vi hade säkert 300 före oss i kön", säger Kim.
Kim Jonsson med sin katt i det nyrenoverade köket.
Foto: Linn Bergbrant
Kim Jonsson har nyss flyttat in i en av Stena Fastigheters nyrenoverade pluslägenheter i Kobbegården med sin sambo och katten Ella. Hyran ligger på 8 900 kronor för två rum och kök, totalt 65 kvadratmeter. El och värme ingår.

Kim Jonsson, 25, och hans sambo Emelie Eriksson Lindqvist, 21, trodde aldrig att de skulle få napp så snabbt. De drömde om att slippa pendla mellan lägenheten på Öckerö och jobben i Göteborg, och började jaga alternativ på Boplats Göteborg.

– Vi sökte allt vi hade råd med, säger Kim.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med två års kötid i bagaget räknade de med en lång väntan. Men efter bara en månad kom erbjudandet från Stena Fastigheter: en tvårumslägenhet i Askim.

Bostaden skulle totalrenoveras, så någon visning var aldrig aktuell. Men för Kim och Emelie räckte det med att få titta på en skiss över den nya planlösningen.

– Vi var ju överlyckliga! Vi trodde att det var helt kört, vi hade säkert 300 före oss i kön. Men folk vågade inte ta lägenheten utan visning när det var så pass hög hyra, säger Kim.

Annons
Läs ocksåVärdar i väst renoverar när du flyttatGrafik om hur styckerenoveringar går till.

Både han och Emelie har fast inkomst, och klarade värdens inkomstkrav. Deras nya hem är en så kallad pluslägenhet. Det är Stena Fastigheters koncept för att rusta upp lediga lägenheter styckevis, till toppskick. Kim och Emelie flyttade in till ett helt nytt kök, ett nytt badrum, en öppnare planlösning och nya ytskikt i alla rum.

Men smakar det så kostar det. 8 900 kronor i månaden, närmare bestämt.

Är det värt kostnaden, tycker ni?

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Det är rätt saftiga pengar, absolut. Men vi betalade ungefär detsamma ute på Öckerö, och den lägenheten var i bra mycket sämre skick. Jag vill gärna ha lite högre standard hemma, och då kändes det värt att lägga de extra slantarna här, resonerar Kim.

Annons

Samtidigt ser han risker med att allt fler lägenheter topprenoveras. När hyrorna drar i väg är det bara vissa grupper som har råd med den höjda standarden.

– Det är jättesynd. Alla ska kunna bo överallt.

LÄS MER
Värdar i väst renoverar när du flyttat

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.