HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Folkligt och fullsatt när Hyresgästföreningen firade 100 år

Nynäshamn Med bubbel, utställning och bostadspolitiskt samtal jubilerade Hyresgästföreningen i Nynäshamn i lördags. I år är det 100 år sedan den första ännu aktiva föreningen bildades.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder fokuserade på framtidens bostadspolitik., Kalle och Pierre Söderberg testar det gamla tåget som gjort en specialtur till Nynäshamn., Bostadsministern bjuds på bubbel och specialvisning av Marie Linder och Jonas Carlsson av utställningen i Hyresgästföreningens tält.

Själva födelsedagen är egentligen inte förrän i december. Men redan nu firar Hyresgästföreningen sin 100-årsdag i själva födelseorten Nynäshamn. Den 30 december 1915 bildades nämligen den första hyresgästförening som fortfarande är aktiv. 

– Vi firar med en utställning och en film, berättade Jonas Carlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Nynäshamn när han hälsade välkommen från scenen vid Skärgårdsdagen i Nynäshamns hamn.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Bland tälten och marknadsstånden i hamnen blandades politiska partier, organisationer och försäljare till en riktig folkfest. Dagen till ära körde Nynäshamns järnvägsmuseum ett gammalt tåg från Stockholm tur och retur. 

En av höjdpunkterna från scenen var en bostadspolitisk diskussion med bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

– Bostadsfrågan ligger högt, men utan IT-politik och utan stadsutveckling blir det bara lådor och ingen tanke på vad som ska hända mellan husen, sa Mehmet Kaplan om sitt tredelade ansvarsområde i regeringen.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Han har börjat sin ministerperiod med att lyssna på bland andra Hyresgästföreningen.

– Om man inte lyssnar på folkrörelserna så lyssnar man inte på folket. Det är en stor styrka att samlas och göra sin röst hörd tillsammans, på ett sätt som en och en aldrig kan bli hörda.

Mycket var han och Marie Linder överens om. Att staten behöver ta ett större ansvar för bostadspolitiken, att det behövs satsningar på nyproduktion och stöd till renoveringar och energieffektiviseringar. Och att folkpartiets utspel om marknadshyror inte är rätt väg att gå.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Ursäkta, men det kommer jag aldrig ställa upp på. Vi behöver inte högre hyror utan hyresrätter med rimliga hyror, sa Mehmet Kaplan och fick applåder.

På två områden fick han dock kritik av Hyresgästföreningens ordförande.

– Gör en riktig skatteöversyn. Det är inte rimligt att hyresrätten ska vara straffbeskattad, sa Marie Linder och fortsatte.

– Vi vill se en blocköverskridande övenskommelse om bostadspolitiken. Alla människor ska bo bra, det har vi råd med. 

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.