Annons

Förbo: ”20 procent inget formellt krav”

Härryda Förbo menar att runt 750 av deras lägenheter ligger för lågt, kanske så mycket som 20 procent under ”rätt hyresnivå”. Men det är inget formellt yrkande, säger man.

Som Hem & Hyra skrev igår menar Förbo att drygt 700 av deras lägenheter har får låg hyra, om man jämför med andra likvärdiga lägenheter.

För att hyran för dessa lägenheter korrekt ska avspegla kvalitén i boendet borde hyran höjas med 10-20 procent, menar man. Men detta är något som bolaget fört på tal i interna diskussioner med Hyresgästföreningen, inte något formellt krav. Det säger Förbos marknadschef Sara Rudmark.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Då har vi sagt vid förhandlingstillfället att ”det här är vår analys och vi vill gå igenom den tillsammans med er”.

Annons

– Vi har inte krävt en hyreshöjning på 10-20 procent. Vi vill starta en dialog kring kvalitetshyror och i vår analys ser vi skillnader i hyror på 10-20 procent på lägenheter med jämförbara kvaliteter.

Sara Rudmark tycker att det är olyckligt om Förbos hyresgäster nu blir oroliga i onödan.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

– I den dialogen [med Hyresgästföreningen] är det mycket möjligt att några fastigheter inte ligger fel alls, då får vi diskutera utifrån det. Kanske är hyrorna helt rätt eller till och med för höga?

Annons

– Men det är viktigt för oss att föra dialogen vid sittande bord och inte via pressmeddelande. Det känns också viktigt att vi samordnar informationen till våra hyresgäster så att inte någon blir orolig i onödan, säger hon.

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Kallduschen: Vattnet stängs av i en månad – fick veta två veckor i förväg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.