HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förbo höjer hyrorna

Härryda Från och med mars får Förbos närmare 5 500 hyresgäster högre hyra. Höjningen motsvarar genomsnittet hos andra bostadsbolag i Storgöteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Förbo höjer hyrorna med i genomsnitt 1,55 procent från och med mars.

Efter flera månaders förhandling har Förbo och Hyresgästföreningen enats om årets hyresnivå. Hyrorna höjs med upp till drygt två procent, med ett genomsnitt på 1,55 procent.

För den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor betyder det som mest en hundralapp extra i månaden. Hyrorna gäller redan från och med mars i år.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Inför förhandlingarna hade Förbo aviserat att man önskade höja hyrorna med upp till fem procent, i snitt 2,8 procent. Den kommunala hyresvärden ville också att den nya hyran skulle gälla redan från årsskiftet.

Hyresgästföreningen kom å sin sida till förhandlingsbordet med ett krav på oförändrade hyror.

– Där hade man ju krattat manegen för en lite tuffare och längre resa, säger Förbos vd Peter Granstedt om förutsättningarna för att till slut nå en uppgörelse.

Läs ocksåKallduschen: Vattnet stängs av i en månad – fick veta två veckor i förvägTvååriga Luna älskar att hjälpa till när pappa Cristian Muños jobbar i köket. Om mindre än två veckor stängs deras vatten av i en hel månad. Då är de hänvisade till toa och dusch i bodar på gården. Familjen fick veta det för en vecka sedan och har inte hunnit planera för hur de ska ordna vardagen.

Med resultatet i hamn ser Förbo nu över vilka projekt inom underhåll och nyproduktion som ska prioriteras under året, och vilka som tills vidare får läggas på is.

Hyresgästföreningens förhandlare Jan Tompowsky är sparsam med kommentarer, utöver att resultatet inte avviker nämnvärt varken från det regionala eller nationella snittet.

– Det är ungefär i paritet med övriga allmännyttiga bostadsbolag, säger han.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Förbo gick nyligen, som ett av hittills få kommunala bostadsbolag i landet, med i branschorganisationen Fastighetsägarna. Ett ovanligt initiativ, eftersom organisationen framför allt omfattar privata hyresvärdar.

Hyresgästföreningen reagerade starkt och menade att Fastighetsägarna prioriterar vinstkrav före allmännytta.

Vd Peter Granstedt framhåller att medlemskapet ger ökade möjligheter att kunna bedöma rätt hyresnivå för bolagets lägenheter. I övrigt anser han inte att medlemskapet i Fastighetsägarna har påverkat själva förhandlingsarbetet.

– De har bistått oss med stöd och bakgrundsinformation och suttit med, men vi har förhandlat själva, säger han.

Förbo är fortfarande medlemmar i de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo.

LÄS MER:
Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland. Du hittar listan här.

Årets hyreskrav från länets bostadsbolag hittar du här.

Fakta: Förbo AB

Ägs gemensamt av kommunerna Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal.

Förvaltar närmare 5 500 hyreslägenheter på 18 orter i de fyra kommunerna.

Huvudkontoret ligger i Mölndal.

Läs också Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge” De vägrar lämna garagen – värden sätter in Kronofogden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.