HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Föreningen håller förbundsstämma

Nyheter Nu är det dags. I dag drar Hyresgästföreningens förbundsstämma igång. Då stakas kompassriktningen för framtiden ut.
Foto: Minna Ulin
Mot nya mål. Hyresgästföreningens förbundsstämma 2016 hålls i Trollhättan i Västra Götaland. På bilden syns vattentornet som byggdes tidigt 1900-tal men som nu inrymmer nio av kommunala Eiders hyresrätter.

Vartannat år håller Hyresgästföreningen förbundsstämma. I helgen är det dags igen. Den här gången är det region Bäsk, det vill säga BohusÄlvsborg-Skaraborg som är värd och stämman hålls i Trollhättan.

De 150 valda stämmoombuden ska då ange riktning för Hyresgästföreningen de närmaste två åren.

Läs ocksåHär slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021

Inte minst kommer stämman att besluta om det så kallade Framtidsprogrammet. Det innehåller bland annat en ny inriktning som handlar om att föreningen ska bli en bredare samhällsaktör, en ny bostadspolitisk vägvisare och en ny långsiktig strategi kallad Agenda 2022.

I år har det kommit in omkring 90 motioner, som stämman ska besluta om. De handlar om allt från en skärpt miljöpolicy till att medlemsavgiften för pensionärer borde sänkas. De flitigaste motionärerna bor tveklöst i region Stockholm. Närmare hälften av motionerna kommer från 08-området. Flera av dem handlar om stadgefrågor, som kan härledas till suspenderingen av den förra ordföranden Greger Björkegren. Nyligen suspenderades även två lokala ordföranden i Stockholm, vilket kan ha gjort stadgefrågorna ännu hetare. Regionstyrelsens beslut har överklagats till förbundsstyrelsen och det finns olika uppfattningar om arbetsgången vid suspension. 

Stämman beräknas kosta 2,7 miljoner kronor, vilket är 300 000 kronor mindre än senast det begav sig. Då hölls stämman i Visby och kostnadsminskningen förklaras delvis av lägre resekostnader.

Läs ocksåFörsta hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan”

Själva stämmoförhandlingarna inleds på lördagen den 08.30 och pågår till söndag 15.00.

Läs också Hyresgäster vann mot sin värd - därför får de dela på 400 000 kronor Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden Hyresgästförenings lokaler håller fortsatt stängt: ”Ansvaret ska inte ligga på enskilda”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.