HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Föreningsstyrelse hoppar av

Härryda Hela styrelsen för Härrydaföreningen avgår med omedelbar verkan. Toppstyre, tröghet och orimliga förväntningar på ideella krafter ligger bakom beslutet, enligt föreningens ordförande.

Det har varit turbulent kring Hyresgästföreningen Härryda en tid. Förre ordföranden Anders Grund valde i vintras att avgå i förtid. Han hade då redan lämnat sin post som ledamot i regionstyrelsen, som han ansåg vara en ”skendemokrati”.

Magnus Anderson tog över ordförandeklubban i Härryda. Men nu väljer även han att kliva av, tillsammans med styrelsens övriga två ledamöter. Två platser är vakanta sedan tidigare.

”Styrelsen anser att regionen har blivit en toppstyrd förening med för lite eller ingen möjlighet till utveckling. Aktiva inom föreningen vågar inte sätta emot beslut tagna i regionen och de få som kritiserar arbetet trycks snabbt ner för att sedan inte pratas om”, skriver Härrydaföreningen på sin Facebooksida.

Magnus Anderson säger att han är utsliten och uppgiven. Han hävdar att det inte bara är Härrydaföreningen som upplever samma problem.

– Jag vill inte kasta lera på regionen. Jag vill ha ut konstruktiv kritik. Det är så tungrott, toppstyrt och oföränderligt. Jag slutar också på grund av att det är så himla mycket arbete. Man sliter ut folk till slut, säger han.

Region Västra Sveriges 13 föreningar förväntas arbeta aktivt med såväl bostadspolitik som Hyresgästföreningens framtidsprogram. De många påbuden och pekpinnarna uppifrån riskerar att ta knäcken på förtroendevalda som jobbar ideellt, menar Magnus Anderson.

Regionordförande Bengt Svensson beklagar att Härrydaföreningen känner sig överkörda. Samtidigt tycker han inte att de i tillräcklig grad har använt de kanaler som erbjuds för att uttrycka avvikande åsikter inom organisationen.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi inte kan ha en dialog. Men då krävs det att man kommer när vi kallar, och har ingången att vi löser detta tillsammans, säger han.

Det går heller inte att ifrågasätta redan fattade stämmobeslut om föreningens inriktning.

– Man får absolut säga vad man tycker. Men det ska handla om det vi har beslutat om i framtidsprogrammet, för det är det vi ska jobba med nu, framhåller Bengt Svensson.

Han bedömer inte att arbetsbelastningen på föreningarna i dagsläget är för tuff överlag.

– Jag har full respekt för att man tycker att det är mycket. Men jag har inte hört att någon annan förening upplever det lika starkt som Härryda.

Magnus Anderson tycker å sin sida att föreningsstyrelsen visst har framfört sin kritik i etablerade kanaler. Nu fortsätter han sitt engagemang på ett lokalt plan, som ordförande i den lokala hyresgästföreningen Båtsmanstorpet i Mölnlycke.

– Det är det jag brinner för. Inte bostadspolitik och allt detta som de säger åt oss att göra, säger han.

Härrydas åtta lokala hyresgästföreningar ställs tills vidare direkt under regionstyrelsen, som kan ta nödvändiga beslut vid behov. Hur det blir sedan återstår att se. Regionen vill först invänta en pågående översyn av föreningsgränserna som väntas bli klar i höst.

Läs mer: Unik lösning i Sjuhärad när föreningsstyrelsen inte mäktar med

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • En av nio regioner i landet.
  • Har över 77 000 medlemmar.
  • Består av 13 föreningar, som i sin tur rymmer en mängd lokala hyresgästföreningar.
  • Omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Lerum, Partille, Göteborg, Öckerö, Kungälv, Ale, Stenungsund, Orust och Tjörn.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.