Annons

Unik lösning i Sjuhärad

Borås Styrelsen i föreningen Sjuhärad mäktar inte med. Nu ska regionstyrelsen ta över i två år. Den ordinarie styrelsen ska få vårda gräsrötterna i organisationen.
Lennart Derehag, regionordförande, satt som mötesordförande under Sjuhärad årsmöte.

Igår samlades föreningen Sjuhärad för sitt årsmöte. Ett möte med ovanligt innehåll. För första gången ska ett nytt grepp testas för att få fart på en förening som gått på knäna under lång tid. Under de två närmaste åren kommer en grupp från regionstyrelsen att sköta det administrativa arbetet för föreningen och dessutom fatta alla formella beslut.

– Vi fick signaler om att det inte fungerade till hundra procent. Personer i styrelsen hörde av sig och sa att de var trötta, säger regionordförande Lennart Derehag.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Efter möten och workshop med föreningsstyrelsen fattade regionstyrelsen beslut att göra vad Lennart Derehag kallar en rekonstruktion, ett omtag för att bryta gamla strukturer som inte fungerat.

– Vi funderade över hur man behandlar ett företag som inte fungerar som det ska och beslutade oss för detta.

Maria Hjelm, som är regionchef, är den som tagit fram den konkreta planen. Hon poängterar att det inte förekommit några oegentligheter och insatsen är tänkt att avvecklas successivt, i takt med att fler personer engageras.

Annons
Läs ocksåTuffa hästtjejen värvar vidare - ser sin ålder som en tillgång

– Om två år är förhoppningen att alla beslut fattas av den valda styrelsen i Sjuhärad, säger hon.

Inom styrelsen finns blandade känslor inför beslutet. Anders Johansson, som blev omvald till ordförande igår, tror ändå att detta är den bästa lösningen just nu.

– Visst, vi kunde sagt att vi måste vara 15 personer i styrelsen istället, för att orka med. Men sanningen är ju att det inte finns så många just nu som kan ta på sig ansvaret och klarar av det arbete som det innebär.

Läs ocksåGranncafé, kärlek och giftermål

Av de nio personer som suttit i styrelsen har fem haft heltidsjobb vid sidan om. En ekvation som inte gått ihop enligt Johansson.

Annons

– Om vi inte har aktiva ut i våra lokalföreningar finns inga att lyfta upp till styrelsen på nästa nivå. Som det sett ut nu har vi inte klarat av det. Vi har fastnat i administrativa sysslor.

Förhoppningen är nu att styrelsen ska kunna fokusera på att stötta lokalföreningarna i området och ägna sig åt utåtriktade aktiviteter. För arbetsvilja och kämparglöd finns kvar.

– Det är flera som frågat mig vad de ska göra nu, när regionstyrelsen tar över. Men jag har sagt att det finns inget som hindrar att man fortsätter jobba.

Läs också Sjuhäradsstyrelsen på egna ben igen Nej till höjda arvoden Allokton ställde in extrastämma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.