HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förhandlare nöjd med nya hyran i Orsa

Orsa Nu är avtalet om de nya kommunala hyrorna i Orsa påskrivet. Jan Dahlquist på Hyresgästföreningen är mycket nöjd med resultatet men förstår inte företagets argumentation.

Det har varit ovanligt många turer runt de nya hyrorna för Orsabostäders hyresgäster i årets förhandlingar. Som Hem & Hyra berättat i ett flertal artiklar, länkar i slutet av denna artikel, har Hyresgästföreningen kritiserat det underlag till förhandlingarna som företaget presenterade och deras höga hyreskrav, 3,55 procent. Förhandlingarna bröts, medlare kallades in och till slut avgjorde HMK, hyresmarknadskommittén, ärendet och höjningen blir 1 procent från 1 april, motsvarande 0,75 på ett helår.

– Vi är väldigt nöjda, HMK gick på vår linje. För framtiden hoppas jag att vi får bättre underlag så att förhandlingarna ska gå lättare än de gjorde den här gången, säger förhandlingsledare Jan Dahlquist på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Orsabostäders vd Arne Grahn kommenterade resultatet i en artikel som publicerades igår och han påpekade bland annat att företaget nu ska se över sin ekonomi och att man antagligen kommer att behöva sänka renoveringstakten då man anser att man nu inte fått kompensation för bland annat höjda taxor och ökade lönekostnader.

– Det där resonemanget förstår jag inte, de har ju budgeterat för renoveringar och dessutom slutar budgeten med ett överskott på sex miljoner kronor, säger Jan Dahlquist.

Arne Grahn säger också att det är viktigt att alla är med och betalar höjningar av VA-taxan, både hyresgäster och villaägare. Har han inte rätt i det?

Annons
Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Så är det redan! Taxorna finns också med i budgeten vilket betyder att hyresgästerna betalar höjningen via hyran. Dessutom dubbelbeskattas hyresgästerna eftersom de är med och betalar företagets borgensavgift till kommunen, säger Jan Dahlquist.

Länkar till äldre artiklar:

Hyresgästföreningen kräver bättre underlag.

Läs ocksåÅrets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Förhandlingarna avbryts.

Annons

Medlare kallas in.

Vd kommenterar uppgörelsen.

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Hyresförhandlingarna har strandat i Vänersborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.