Annons

Förhandlares lojalitet ifrågasätts

Göteborg När hyresgästföreningarna i Storgöteborg nyligen hade konferens var inte tjänstemännen inbjudna. Ett av diskussionsämnena var problemen när politiskt aktiva förhandlare möter partikamrater vid förhandlingsbordet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Regionordförande Kristofer Lundberg (t v) skriver på Facebook att "problem finns inom Hyresgästföreningen där vissa som förhandlar möter partikamrater inom allmännyttan." Men regionchef Pedram Kouchakpour (t h) menar att organisationen har starka skyddsmekanismer mot jäv. KOLLAGE/ARKIVFOTO

Det var första gången som alla 13 hyresgästföreningar inom region Västra Sverige möttes för samtalskonferens. Till skillnad mot vanligt vid liknande konferenser så hade inga anställda tjänstemän bjudits in. Och när tjänstemän aktivt frågade arrangörerna om de fick komma blev svaret nej.

När Kristofer Lundberg efter helgen sammanfattar konferensen på sitt offentliga Facebookkonto skriver han att tjänstemännens frånvaro väckt reaktioner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Vi fick under helgen veta att denna konferens som var ett så viktigt forum för förtroendevalda hade varit uppe till diskussion i såväl förbund som hos höga chefer som varit oroliga för att förtroendevalda samlas på detta sätt. Jag kan inte förstå vad det är som är så kontroversiellt med att förtroendevalda samlas för att utbyta erfarenheter.”

Kristofer Lundberg skriver även att ett diskussionsämne varit huruvida man kan lita på lojaliteten hos vissa förhandlare.

”Exempel gavs med likheten mellan facken och Hyresgästföreningen och det problem som blir när facken som ska höja löner förhandlar mot partikamrater i kommuner och landsting, samma problem finns inom Hyresgästföreningen där vissa som förhandlar möter partikamrater inom allmännyttan. Lojaliteten måste alltid ligga hos hyresgästkollektivet.”

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

När Hem & Hyra ringer Kristofer Lundberg säger han att uttalandena efter konferensen inte betyder att det finns en spricka mellan förtroendevalda och anställda tjänstemän i regionen.

– Inte alls. Jag tycker vi har ett väldigt gott samarbete, och vi möts hela tiden i en massa forum. Att man har en dag för enbart förtroendevalda är inte konstigare än att man har en personaldag för anställda, säger Kristofer Lundberg.

Kanske beror reaktionerna på att konferensen var något nytt, menar han.

Annons
Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

– När de lokala föreningarna tidigare mötts har man kanske känt ett behov av ha med spetskompetens i form av anställda. Nu valde vi att träffas enbart förtroendevalda för att utbyta kunskap. Det var väldigt uppskattat och det enda beslut som togs var att vi ska organisera en sådan här konferens igen.

Kristofer Lundberg vill också tona ner frågan om partianslutna förhandlares lojalitet.

– Det var en mindre fråga som kom upp i en större diskussion om förhandlingsteknik. Det drogs paralleller till fackföreningsrörelsen, och att den problematiken kan finnas i hyresgäströrelsen också.

Upplever förtroendevalda att det finns en sådan problematik här i region Västra Sverige?

– Nu är vi mitt uppe i årets förhandlingar med allmännyttan. Därför vill jag inte kommentera det, av respekt för pågående förhandlingar, säger Kristofer Lundberg.

Regionchef Pedram Kouchakpour, som är högste anställde tjänsteman, säger att han tycker att det är jättebra att föreningarna samarbetar.

– Men det är också viktigt att ena Hyresgästföreningen. Vi är en organisation och vi ska samarbeta.

Annons

När det gäller risker för jäv säger Pedram Kouchakpour att han har förtroende för sin organisation.

– Våra medarbetare är professionella och skickliga och jobbar alltid utifrån hyresgästernas bästa och våra medlemmars intresse. I förhandlingarna sitter det dessutom alltid en delegation med flera personer, både förtroendevalda och anställda. Därmed ska det inte finnas några tvivel om att saker och ting gått rätt till, säger Pedram Kouchakpour.

Han tillägger att hans ansvar främst är de anställda, inte de förtroendevalda förhandlarna. Men oavsett vilket så finns det skyddsmekanismer mot jäv.

– Om vi mot förmodan ser att det finns en jävssituation så har vi alltid ett samtal om det i förväg. Vi har stenkoll på de här sakerna.

UPPDATERING: Kristofer Lundberg förtydligar till Hem & Hyra att samtalen på konferensen i första hand handlade om förtroendevalda förhandlare, inte regionens anställda.

Fakta: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd

Basnivån är den lokala hyresgästföreningen (LH) på kvartersnivå. Dessa organiseras sedan i hyresgästföreningar.

I en större stad som Göteborg är hyresgästföreningarna ofta på stadsdelsnivå, men utanför storstäderna är det vanligt att en hyresgästförening omfattar en eller flera kommuner.

Hyresgästföreningarna organiseras i sin tur i regioner. I Sverige finns nio regioner. Region Västra Sverige omfattar området från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr.

Slutligen finns en riksnivå med Hyresgästföreningens riksförbund.

Regionerna har dock en tämligen stark ställning gentemot riksförbundet. Förhållandet kan liknas vid det mellan delstaterna och centralregeringen i en federation som USA.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.