HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förhandlingar med privata värdar drar ut på tiden

Norrtälje Hyresgästföreningens hyresförhandlingar med de privata bostadsbolagen i Uppsala län och Norrtälje går trögt. Inte en enda överenskommelse är klar ännu.

Årets hyror är klara för alla de allmännyttiga bostadsbolagen i Uppsala län och Norrtälje kommun, förutom för Uppsalahem och Älvkarlebyhus där eventuella hyreshöjningar börjar gälla först i juli. Men på den privata sidan går förhandlingarna trögare.

Enligt Mårten Gulin, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, har privatvärdarna för högt ställda förväntningar.

Läs ocksåTuffa hyresförhandlingar i år

– De verkar leva kvar i någon förhoppning om att landa överenskommelser som är dubbelt eller tredubbelt så höga som i allmännyttan. Det kommer ju inte att hända och då tar förhandlingarna tid, säger han.

Hyresgästföreningen gick inför årets hyresförhandlingar ut och sa att de ansåg att hyresvärdarna måste ha goda skäl för att alls höja hyran, bland annat med tanke på att räntorna är låga och mycket få lägenheter står outhyrda. Cecilia Hamenius, förhandlare för Fastighetsägarna i Uppsala, tycker inte att deras yrkanden har varit mindre realistiska än Hyresgästföreningens utgångspunkt på 0 procents höjning.

– Vi håller på att slutförhandla. Än så länge står vi en bit ifrån varandra, men vårt snittbud skiljer bara någon eller några tiondelar från Hyresgästföreningens, så det handlar inte alls om några orimliga förväntningar, säger hon.

Läs ocksåHyrorna höjdes mer än 2018
Läs också Hyrorna höjdes mer än i fjol Hyrorna klara i Köping Hebygårdars hyror klara

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.