Annons

Förlorad strid om rivningskontrakt

Nyheter Aldrig tidigare har det i rättspraxis ställts på sin spets hur nära förestående en ombyggnation måste vara för att en värd ska kunna använda sig av rivningskontrakt. Förrän nu.

I det aktuella fallet har en 44-årig kvinna uppmanats att flytta eftersom det gått fyra år sedan hon fick rivningskontrakt och flyttade in i lägenheten i centrala Stockholm.

Kvinnan har dock valt att bo kvar och att betala hyran som vanligt. Orsaken är att hyresvärden Alecta ännu inte genomfört första spadtaget i den planerade renoveringen. Hon anser därför att uppsägningen inte varit giltig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresvärden har inte kunnat visa något behov av att få lägenheten friställd. Det handlar bara om att man vill undvika att hyresgästen får besittningsskydd, säger Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin.

Annons

Tingsrätten väljer dock att ställa sig på värdens sida. Orsaken är att bostadsbolaget kunnat bevisa långt framskridna byggplaner, som av yttre omständigheter fått skjutas upp.

Något krav på att ombyggnadsarbetet ska vara påbörjat när rivningskontrakt sägs upp finns inte, konstaterar tingsrätten. Däremot bör det finnas någon form av bortre tidsgräns för hur länge en hyresvärd kan vänta med sina renoveringar.

Annons
Läs ocksåLennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden omEn tredelad bild: En äldre man med basker och pälsjacka, ett halvrivet hus, en ung kvinna med ljust hår och kavaj.

Beslutet kommer att överklagas, meddelar kvinnan.

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.