Annons

Forskare kritiserar planer på förtätning

Västmanland Tre nya hus med totalt 200 lägenheter planeras på Pettersberg. Boende protesterar och forskare varnar för ökad segregation.
Foto: Monika Steczkó
Tre nya hus med totalt 200 lägenheter planeras på Pettersberg.

Det högsta huset kan få upp till 22 våningar. Nu ska byggplanen ut på granskning så att de som bor i området och andra får möjlighet att tycka till. Men förslaget har redan mötts av protester från Pettersbergsborna som inte vill ha några nya hus.

Den lokala hyresgästföreningen har gått runt i husen och samlat in runt 600 namn i protest mot planerna.
Ordföranden Tomas Hofling menar att det inte finns något utrymme att bygga ytterligare bostäder på.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det blir förtätning av förtätning, och hela vegetationen kommer att försvinna. Dessutom riskerar våra hus att skadas när de ska spränga här, det är ju bara berg, säger han.

Annons

Även på Hammarby, Råby och Hökåsen håller kommunen på eller planerar att förtäta befintlig bebyggelse. Men att förtäta utsatta bostadsområden riskerar att leda till att öka de problem som redan finns, menar forskarna Terence Fell och Eduardo Medina vid Mälardalens högskola. När förtätning tilltar riskerar även sociala problem såsom brottslighet, otrygghet och missbruk att öka, enligt Terence Fell.

– Det blir snedbelastat när man spär på segregationen. Varför inte förtäta Öster Mälarstrand i stället och bygga billiga hyresrätter där? säger han.

Läs ocksåVar fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin viljaUnga vuxnas boende 2023 Ola Palmgren

Hans kollega Eduardo Medina tycker att Västerås borde bygga runt omkring städerna och satsa på att bygga på ”hårda ytor”, som gamla industriområden, i stället för att minska ner på de grönytor som finns.

Annons

– När man bygger tätt och högre minskar ljusinsläppet och ljudnivån ökar, utöver att värden för rekreation och naturupplevelse minskar, säger han.

Läs också Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.