HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Forskare kritiserar planer på förtätning

Västmanland Tre nya hus med totalt 200 lägenheter planeras på Pettersberg. Boende protesterar och forskare varnar för ökad segregation.
Foto: Monika Steczkó
Tre nya hus med totalt 200 lägenheter planeras på Pettersberg.

Det högsta huset kan få upp till 22 våningar. Nu ska byggplanen ut på granskning så att de som bor i området och andra får möjlighet att tycka till. Men förslaget har redan mötts av protester från Pettersbergsborna som inte vill ha några nya hus.

Den lokala hyresgästföreningen har gått runt i husen och samlat in runt 600 namn i protest mot planerna.
Ordföranden Tomas Hofling menar att det inte finns något utrymme att bygga ytterligare bostäder på.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Det blir förtätning av förtätning, och hela vegetationen kommer att försvinna. Dessutom riskerar våra hus att skadas när de ska spränga här, det är ju bara berg, säger han.

Även på Hammarby, Råby och Hökåsen håller kommunen på eller planerar att förtäta befintlig bebyggelse. Men att förtäta utsatta bostadsområden riskerar att leda till att öka de problem som redan finns, menar forskarna Terence Fell och Eduardo Medina vid Mälardalens högskola. När förtätning tilltar riskerar även sociala problem såsom brottslighet, otrygghet och missbruk att öka, enligt Terence Fell.

– Det blir snedbelastat när man spär på segregationen. Varför inte förtäta Öster Mälarstrand i stället och bygga billiga hyresrätter där? säger han.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Hans kollega Eduardo Medina tycker att Västerås borde bygga runt omkring städerna och satsa på att bygga på ”hårda ytor”, som gamla industriområden, i stället för att minska ner på de grönytor som finns.

– När man bygger tätt och högre minskar ljusinsläppet och ljudnivån ökar, utöver att värden för rekreation och naturupplevelse minskar, säger han.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.