HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Förslag inför västsvenskt årsmöte: hyrestak för alla

Halland Ett hyrestak för alla hyresgäster, barnvakt vid möten och tuffare tag mot kalla lägenheter. Det är några av förslagen som tas upp när Hyresgästföreningen i Västra Sverige håller årsmöte i helgen. (UPPDATERAD)
Foto: Pixabay
I helgen tar Hyresgästföreningens regionfullmäktige ställning till en medlemsmotion om hyrestak för alla hyresgäster, genom ett avdrag i deklarationen. Bakgrunden till förslaget är att hyresgäster i dag betalar flera tusenlappar mer i månaden än den som äger sin bostad, av skatteskäl.

På lördag är det dags för årsmöte i region Västra Sverige. Den här gången har sju motioner skickats in, vilket är ovanligt många.

Ett av förslagen vill ge hyresgäster rätt att göra avdrag i deklarationen så att hyran blir högst 25–30 procent av hushållets nettoinkomst – alltså i praktiken ett hyrestak. Detta eftersom hyresgäster i dag betalar flera tusenlappar mer i månaden än den som äger sin bostad, av skatteskäl.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Motionären har rätt i sak, skriver regionstyrelsen i sitt svar. Men ledningen tycker att det är bättre att verka för att bostadsbidrag och -tillägg höjs och omfattar fler, och att fortsätta arbetet för mer rättvisa skatteregler oavsett boendeform.

Annons

En annan medlem efterfrågar barntillsyn vid möten och utbildningar, så att fler småbarnsföräldrar ska kunna delta. Enligt regionstyrelsen kan man redan i dag få ersättning för barnvakt med upp till 100 kronor per timme, men fler kan behöva veta att möjligheten finns.

En motion vill att Hyresgästföreningens riksförbund skärper tonen mot värdar som inte åtgärdar kalla, dragiga lägenheter. En viktig fråga för hyresgästerna, konstaterar regionstyrelsen, som menar att inomhustemperaturen skulle kunna lyftas fram mer vid lokala förhandlingar.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Övriga förslag till årsmötet:

Annons
  • Fler hyreshus i trä genom att Hyresgästföreningen deltar i sådana byggprojekt och samarbeten
  • Bättre digitala kommunikationsvägar för organisationens förtroendevalda
  • Tydligare och mer lättillgänglig information till medlemmar om hur regionen använder sina resurser under året
  • Arbetsgrupp som följer upp om förtroendevalda hyresgäster bör organiseras på ett nytt sätt, enligt en tidigare rapport från regionen

UPPDATERING: Årsmötet beslutade senare i enlighet med regionstyrelsens rekommendationer, med visst undantag för frågan om barnpassning. Där fick regionstyrelsen i uppdrag att reda ut vad organiserad barnpassning vid möten skulle innebära rent praktiskt, i form av ansvar, kostnader med mera.

Fakta: Årsmöte i region Västra Sverige

På lördag samlas ett 70-tal förtroendevalda hyresgäster för en heldag i Arena Första Lång i Göteborg. De utgör regionfullmäktige, Hyresgästföreningens högsta beslutande organ på regional nivå.

Årsmötet ska bland annat godkänna fjolårets ekonomiska resultat, bevilja regionstyrelsen ansvarsfrihet och välja fem nya styrelseledamöter.

Fullmäktige tar också beslut om förslag, motioner, från engagerade medlemmar (se artikel ovan).

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige
  • En av Hyresgästföreningens nio regioner i landet.
  • Har ungefär 74 500 medlemmar, varav drygt 1 300 har någon form av förtroendeuppdrag.
  • Omfattar 13 kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr.
  • 13 föreningar, varav sju inom Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar.
Västsvenska årsmöten 2019
Läs också Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt” Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.