Annons

Flera tusen back om du hellre hyr än köper nybyggt i Storgöteborg

Västra Götaland Månadskostnaden för en nybyggd lägenhet styrs av om du hyr eller köper den. I Storgöteborg är det flera tusen kronor dyrare att bo i en ny hyresrätt än i en ny bostadsrätt, visar färska siffror.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
"Det känns väldigt konstigt att man ska betala mer om det inte är ens egen lägenhet, alltså om man hyr den. Att det skulle bli billigare att köpa", säger Mölndalsbon Lisa Nyqvist.

– Det känns väldigt konstigt att man ska betala mer om det inte är ens egen lägenhet, alltså om man hyr den. Att det skulle vara billigare att köpa.

Det säger Mölndalsbon Lisa Nyqvist när Hem & Hyra stoppar henne på gatan, apropå de färska uppgifter som Hyresgästföreningen i region Västra Sverige har tagit fram.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Statistiken visar att snitthyran för en nybyggd hyreslägenhet på 70 kvadratmeter i Storgöteborg i dagsläget är 11 000 kronor i månaden.

Månadskostnaden för en lika stor bostadsrätt är knappt 6 000 kronor, enligt siffrorna från SCB som Hyresgästföreningen har sammanställt på sajten hurvibor.se.

Amorteringar, alltså löpande avbetalningar på bolånet, ingår inte i kalkylen.

Annons
Läs ocksåSkenande hyror för nya lägenheter

– Men även med amortering på drygt 3 000 kronor per månad inräknad skiljer det över 2 000 kronor till hyresrättens nackdel, konstaterar Jenny Juthstrand, utredare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Statistiken visar också att en nybyggd hyreslägenhet i Storgöteborg numera är nästan dubbelt så dyr som en av äldre modell.

För att råda bot på de skenande priserna vill Hyresgästföreningen uppmuntra fler hyresvärdar att söka statligt investeringsstöd för nya byggprojekt. Villkoret för att få pengarna är att hyrorna hålls under en viss nivå.

Läs ocksåNu sänks hyrorna i nybyggda lägenheter

Värdarna, framför allt de kommunala, har också möjlighet att välja prispressade typhus av standardmodell för att hålla byggpriser och hyror i schack.

Annons

Men det krävs även politiska beslut för att jämna ut skillnaderna, menar Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck.

– Det behövs en skattemässig neutralitet mellan olika bostadsformer och inte som i dag ett ensidigt gynnande av det ägda boendet, säger hon.

Hyresgästföreningen har med anledning av detta tagit fram ett nationellt förslag till skattereform i samarbete med de kommunala och privata hyresvärdarnas organisationer.

Läs också Typhus pressar hyran i Kikås Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.